Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko ob mednarodnem dnevu pismenosti in Nacionalnem mesecu skupnega branja

Na Ministrstvu za kulturo že sedmo leto zapored sodelujemo pri organizaciji Nacionalnega meseca skupnega branja, ki se začenja danes, na mednarodni dan bralne pismenosti.
Nasmejana ministrica za kulturo.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko | Avtor: Daniel Novakovič/STA

Po vsej Sloveniji bodo do 7. oktobra potekali številni nacionalni in lokalni dogodki, ki bodo vabili k skupnemu branju in različnim oblikam druženja s knjigo in ob knjigi. 

Letošnji Nacionalni mesec skupnega branja spodbuja branja v javnih prostorih, tam, kjer je branje manj prisotno. Med drugim tudi v galerijah in muzejih, parkih, na trgih, celo v gozdu. Branja v javnih prostorih ustvarjajo edinstvena okolja, ki navdihujejo in ustvarjajo skupnosti. Odpirajo svet knjig in branja tudi tistim, ki berejo manj. 

V želji, da bi bile knjige dostopne vsem, smo v novem Nacionalnem programu za kulturo 2024–2031 na področju knjige in založništva kot ključno strateško usmeritev področja poudarili prav prizadevanje za finančno in vsebinsko dostopnost knjig za prebivalstvo. Posebno skrb pa bomo namenjali tudi spodbujanju bralne kulture. 

Poleg založb in knjigarn je za razvoj bralne kulture in za dostopnost knjig ključna izjemno razvejana mreža splošnih knjižnic, ki so razširjene po vsej državi, za dostopnost knjig pa skrbijo tudi v krajih, ki so oddaljeni od večjih središč, in v zamejstvu. Splošne knjižnice so nepogrešljive zaradi dostopnosti bogastva knjižničnega gradiva v fizični, elektronski in tudi v zvočni obliki. 

Hkrati pa so knjižnice tudi pomembni prostori skupnostnih srečevanj, delujejo medgeneracijsko in spodbujajo vseživljenjsko učenje. Na ministrstvu bomo še naprej krepili vlogo knjižnic kot kulturno-izobraževalnih ter ustvarjalnih središč in aktivnih deležnikov v družbenem okolju, ki prebivalcem pomagajo do kakovostnejšega življenja.

Želimo si, da bi branje knjig postalo del našega vsakdana, da bi bile knjige vidne in brane tudi tam, kjer jih sedaj morda še ne vidimo. Vabimo vas, da se skupaj z nami potopite v neskončno bogat svet, ki nam ga odpirajo in omogočajo knjige. 

Več informacij o Nacionalnem mesecu skupnega branja

Kdaj do
Kje Po vsej Sloveniji

Nacionalni mesec skupnega branja 2024

Letošnji Nacionalni mesec skupnega branja bo posvečen temi branje v javnem prostoru. Cilj je pripeljati branje izza zidov domačih domov in knjižnic v prostore, kjer je branje manj prisotno (galerije in muzeji, čakalnice zdravstvenih domov, nakupovalni centri, parki in trgi, celo gozd), da bi na ta način pomen branja, predvsem branja za užitek, približali ljudem.