Skoči do osrednje vsebine

10 milijonov evrov mikrokreditov za mikro, mala in srednje velika podjetja

Preko Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) mikro, malim in srednje velikim podjetjem ponovno na voljo mikrokredit do višine 25 tisoč evrov z ugodno obrestno mero. Podjetja bodo imela možnost do mikrokreditov dostopati hitro, enostavno, pod ugodnimi pogoji ter brez stroškov vodenja in odobritve.

SPS je objavil javni razpis P7-2 2024 – Mikrokrediti 2024, ki ga razpisuje iz sredstev Sklada skladov SID banke za manjše investicije ali obratna sredstva. Za sredstva v okviru razpisa P7-2 2024 – Mikokrediti 2024 bodo lahko zaprosila mikro, mala in srednje velika podjetja z najmanj enim zaposlenim, ki so ustanovljena pred 1. januarjem 2023.

Pridobljena sredstva bodo podjetja lahko porabila za financiranje različnih stroškov, kot so: nakup nove opreme, nakup patentiranih pravic, licenc, stroški materiala in trgovskega blaga, stroški storitev, plače zaposlenih ter drugih operativnih stroškov. Med upravičene stroške ne spada nakup vozil za cestni prevoz tovora ter stroški gradnje, nakupa in obnove poslovnih nepremičnin ter izgradnja sončnih elektrarn. Upravičeni stroški poslovnega procesa oziroma projekta lahko nastanejo največ 6 mesecev pred oddajo vloge in 18 mesecev po odobritvi kredita.

Kredit je na voljo pod ugodnimi kreditnimi pogoji:

  • nižje zahteve po zavarovanju (8 menic podjetja)
  • nižja obrestna mera (37,5-odstotni šestmesečni EURIBOR + fiksni pribitek 0,8 odstotkov),
  • možnost koriščenja moratorija do 6 mesecev,
  • rok vračila 2 do 5 let
  • kritje do 100 odstotkov vrednosti upravičenih stroškov projekta, a največ 25.000 evrov,
  • stroški odobritve in vodenja kredita se ne zaračunavajo.

 Postopek priprave je nezahteven. Vloge se oddajo elektronsko preko ePortala SPS. Javni razpis ima dva prijavna roka:

  • oktober 2024 do 14. ure
  • november 2024 do 14. ure.

Kreditojemalcu se lahko po tem javnem razpisu odobri največ ena vloga za mikrokredit v višini od 5.000 do 25.000 evrov. Če bo po razpisanih sredstvih veliko povpraševanje se lahko razpis tudi predčasno zapre.

To je v letošnjem letu že drugi javni razpis za podjetja, ki želijo pridobiti ugodne vire financiranja za manjše investicije ali obratna sredstva. V okviru razpisa P7 2024, ki je bil objavljen februarja letos, je SPS že odobril 10 mio EUR ugodnih posojil in na ta način 410 mikro in malim podjetjem pomagal premostiti likvidnostne težave.

Razpis je objavljen v Uradnem listu RS številka 74/2024 in dostopen na spletni strani SPS.