Skoči do osrednje vsebine

255. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Na današnji dopisni seji je vlada prilagodila trošarine za energente in s tem ohranja cene energentov nespremenjene. Sprejela je tudi sklep o višini okoljske dajatve za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida.

Vlada prilagodila trošarine za energente

Vlada je spremenila Uredbo o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo. Znižala je trošarine za plinsko olje za pogon (dizel) in plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje - KOEL), trošarine za neosvinčeni bencin pa ostajajo nespremenjene.

Vlada je trošarine prilagodila tako, da se cene energentov ne bodo spremenile. Trošarino za je znižala za plinsko olje za pogon z 0,47967 evra na liter na 0,45878 evra na liter ter za plinsko olje za ogrevanje z 0,21419 evra na liter na 0,19522 evra na liter.

Vlada s prilagoditvijo trošarin ohranja višino maloprodajnih cen in s tem dostopnost in konkurenčnost, hkrati pa si v luči dodatnih prihodkov iz naslova povečanega tranzitnega prometa prizadeva za javnofinančno vzdržnost.

Vir: Ministrstvo za finance

Sklep o višini okoljske dajatve za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida

Vlada je s sprejemom sklepa prilagodila višino okoljske dajatve za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida na 30,85 evra na tono emisij, kar je še vedno med najnižjimi obremenitvami v primerjavi z drugimi državami članicami EU. V članicah s primerljivo zasnovo te dajatve se stopnje dajatve gibajo med 30 in 50 evri na tono emisij. Vlada je sočasno s prilagoditvijo dajatve znižala tudi trošarine, s čimer tudi še naprej zagotavlja stabilne in predvidljive cene fosilnih goriv.

Vir: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo