Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Omladič na 32. redni seji zbora članov Zveze društev upokojencev Slovenije

Državni sekretar dr. Luka Omladič je z uvodnim pozdravnim nagovorom odprl 32. redno sejo zbora članov Zveze društev upokojencev Slovenije, ki je potekala danes v Ljubljani. V svojem nagovoru je med drugim izpostavil glavne premike na področju pravice do oskrbovalca družinskega člana.
Državni sekretar ima nagovor z govorniškega pulta

Dr. Luka Omladič | Avtor: Ministrstvo za solidarno prihodnost

V nagovoru je dr. Omladič uvodoma ocenil, da je sodelovanje z Zvezo društev upokojencev Slovenije plodno in uspešno, o čemer pričajo tudi skupni in uspešno izvedeni projekti. »Kar pa danes, v času, ko ljudje tako težko pridejo skupaj, predstavlja še poseben dosežek. V preteklem obdobju smo namreč uspeli tudi, ko se sprva nismo strinjali. Zato z naše strani predvsem zahvala za plodno in proaktivno sodelovanje, za posluh, razumevanje in elan. Takšnih partnerstev bi si želeli na vseh naslovih,« je povedal. Ob tem je v nagovoru nanizal projekte, ki se posredno ali neposredno tičejo položaja starejših in upokojencev in ki jih je Ministrstvo za solidarno prihodnost v preteklem obdobju realiziralo ali zagnalo – gre za projekt e-oskrba, za Zakon o začasnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe ter ukrepe na področju preprečevanja nasilja nad starejšimi. 

Med vidnejšimi premiki je predstavil tudi spremembe znotraj sistema dolgotrajne oskrbe. »Oblikovanje slednjega je bilo v preteklem obdobju tudi ena ključnih prioritet našega ministrstva in z veseljem poročam, da je kljub prvim porodnim krčem sistem zdaj v procesu vzpostavljanja, kot veli novi zakon. Prva pravica, torej oskrbovalec družinskega člana, je tu in na voljo. Po naših ocenah bo do konca leta v sistem vključenih že 1000 novih upravičenk in upravičencev. Če prevedem v tako imenovane terenske številke, je novi Zakon o dolgotrajni oskrbi tako že v prvem letu poskrbel za toliko ljudi, kolikor bi jih lahko nastanili v približno šestih novih domovih za starejše,« je poudaril državni sekretar dr. Omladič. 

Glede prihodnjih trendov na področju socialnega varstva je ocenil, da se bodo popravili. »Socialno varstvo v Sloveniji ni obsojeno na propad, izvajajo ga predani ljudje s poslanstvom, zato smo se na ministrstvu tudi namenili okrepiti investicijske projekte in na tak način odgovoriti na potrebe med starejšimi. Trenutno je v teku več kot 30 projektov prenov, novogradenj in dozidav – s poudarkom na projektih, ki spodbujajo kakovostno starost in aktivno sodelovanje s skupnostjo,« je še izpostavil dr. Luka Omladič.

Državni sekretar dr. Luka Omladič ima nagovor pred zbranimi člani

32. redna seja zbora članov Zveze društev upokojencev Slovenije | Avtor: Ministrstvo za solidarno prihodnost