Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon na predstavitvi izseljenske kulturne dediščine iz Bethlehema (ZDA)

Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je v Evangeličanskem centru Murska Sobota udeležil in zbrane nagovoril na dogodku ob javni predstavitvi zbirke arhivskega gradiva in predmetov, ki so bili odbrani iz slovenske evangeličansko-luteranske cerkve sv. Ivana v Bethlehemu in na podlagi ministrove aktivne podpore v letošnjem letu prepeljani v matico.
Minister za govornico med govorom.

Matej Arčon | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Minister se je v nagovoru spomnil na številne Slovence, Prekmurce, ki so v neznano odšli s trebuhom za kruhom. Da bi zgradili svojo cerkev so požrtvovalno darovali svoje prihranke in kljub temu, da jim ni bilo lahko, gradili skupnost. »Včasih se premalokrat zavedamo kakšno dragocenost imamo zunaj meja države in kako pomembno je, da ohranjamo vez med Slovenci, ki živimo v matici, in Slovenci, ki živijo zunaj meja naše domovine,« je poudaril minister Arčon. Žal se je cerkev, njihovo središče, lansko leto zaprla. Pomembno pa je, da je njihova dediščina ohranjena. Dobro se spomni sestankov na to temo, prav na njegovem obisku v Clevelandu lansko leto je bila sprejeta tudi dokončna odločitev, da se gradivo in predmeti prepeljejo nazaj v matico. Zahvalil se je vsem, ki so si prizadevali, da bi arhive, gradivo in predmete naših rojakov, ki so si svoj košček matične domovine ustvarili v Bethlehemu v daljnih Združenih državah Amerike, vrnili nazaj. Ob zaključku nagovora pa je zbranim položil na srce »ta dediščina je končna prišla v Slovenijo. Želim vam, da bi jo skrbno negovali.«

Predstavljeno je bilo arhivsko gradivo - tiskovine in drugo gradivo v prekmurščini, ki so jih izdajali slovenski izseljenci iz Pomurja in Porabja in predmeti, ki so bili odbrani iz cerkve sv. Ivana v Bethlehemu. Razdelili so jih v štiri sklope: Kulturna dediščina cerkvene opreme (v okviru katerega med drugim najdemo krstni kamen, zastavi ZDA in Slovenske evangeličansko-luteranske cerkve sv. Ivana, slike in predmete, ki so jih uporabljali pri bogoslužjih – cerkveno posodje, krstni vrč, križi); Pisna cerkvena kulturna dediščina (zapisniki, knjige…); Društvena kulturna dediščina (suhi žig, značka društva, notarske knjige, zapisniki…) in Pis(a)na kulturna dediščina (tednik Szlovenszke novine, ki je izhajal od leta 1916 in kasnejši tednik Amerikanzski Szlovencov glász, ki je izhajal med leti 1921 in 1954).

Zbrane je nagovoril tudi slovenski evangeličanski škof mag. Leon Novak.

Kar nekaj časa in truda sta Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu in Generalni konzulat Republike Slovenije v Clevelandu v preteklem obdobju namenila iskanju ustrezne rešitve za ohranitev slovenske dediščine v arhivih slovenskih cerkva v Bethlehemu. V sodelovanju z Evangeličansko cerkvijo AV in Arhivom Republike Slovenije je lansko pomlad v luči zapiranja cerkve sv. Ivana strokovna sodelavka evangeličanske cerkve v Sloveniji dr. Klaudija Sedar uspešno izvedla evidentiranje in prevzem arhiva slovenske skupnosti, ki ga je hranila ta cerkev. V Slovenijo pa je bilo letošnje poletje prepeljano z aktivno podporo ministra Mateja Arčona, v sodelovanju Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Generalnega konzulata Republike Slovenije v Clevelandu in Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji.

Arhiv je neprecenljivega pomena za zgodovino slovenske skupnosti v ZDA, zato je njegova ohranitev izredno pomembna za Republiko Slovenijo. Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je projekt popisa, prevzema arhiva in prevoza v Slovenijo tudi finančno podprl.