Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko na spominski slovesnosti v Bazovici

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se je včeraj udeležila tradicionalne osrednje spominske slovesnosti pred spomenikom na gmajni v bližini vasi Bazovica pri Trstu. Na dogodku je ministrica imela slavnostni nagovor in v spomin bazoviškim junakom položila venec.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko: »Prav je, da se vsako leto spominja poguma štirih mladeničev Ferda Bidovca, Frana Marušiča, Zvonimira Miloša in Alojza Valenčiča, ki so 6. septembra 1930 izgubili življenje zaradi svoje integritete in pokončnega, odločnega, neomajnega upora proti fašizmu.

Evropska unija se je ob svojem nastanku naslonila na spoznanje, da sta pomiritev in sožitje med evropskimi narodi predpogoj za razvoj Evrope in blaginje njenih ljudi. Evropska unija je utemeljena tudi na antifašističnem boju. Tudi na boju in življenju teh štirih mladeničev.

Slovenski jezik je enakopraven v evropski skupnosti držav, lansko leto je odmeval po celem svetu zaradi častnega gostovanja na Frankfurtskem knjižnem sejmu. Naslednje leto bo Nova Gorica skupaj z Gorico Evropska prestolnica kulture pod sloganom`brezmejno`. A žal so nekatere meje, ki so že bile porušene, postavljenje nazaj, tako simbolne kot dejanske. Zato je naša naloga, da zrušimo meje v glavah in skupnostih ter vzpostavimo družbo solidarnosti in spoštovanja.

Po končani vojni pa vse tja do začetka tega tisočletja je odmevalo med vsemi nami: Nikoli več! Nikoli več strašnih vojn, fašizma, nacizma, zatiranja, poveličevanja enega človeka nad drugim. A žal se je skoraj sto let po smrti mladih borcev proti fašizmu svet obrnil precej drugače. Zato smo tukaj v spomin na usmrtitev štirih borcev za svobodo in za spoštovanje vseh, ki so se nekoč ali se danes borijo proti fašizmu in nasilju.

Za pogum, ki nam ga daje tudi njihov boj, da bomo znali prepoznati navarnosti v družbi, krivice in nepravičnosti, da bomo imeli pogum imenovati stvari s pravim imenom; kjer se dogaja genocid, to tudi jasno in glasno povedati ter obsoditi. Za upanje, da bomo vzpostavili družbo, v kateri bomo lahko sobivali v miru in solidarnosti, da bodo vsi otroci po celem svetu imeli prihodnost ter odraščali v miru in blaginji.«