Skoči do osrednje vsebine

Podeljena priznanja Prostovoljcem leta 2023

Na Brdu pri Kranju je bila danes zaključna prireditev natečaja Prostovoljec leta 2023, na kateri je Mladinski svet Slovenije že dvaindvajseto leto zapored podelil priznanja izbranim prostovoljcem in prostovoljskim projektom. Zaključne slovesnosti, ki jo je gostila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, se je udeležil tudi državni sekretar z Ministrstva za javno upravo Jure Trbič.
Prejemniki priznanj in predsednica Republike Slovenije stojijo na odru. V rokah držijo priznanja.

Mladinski svet Slovenije je že dvaindvajseto leto zapored podelil priznanja izbranim prostovoljcem in prostovoljskim projektom | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 3

Ob tej priložnosti se zahvaljuje mladim prostovoljcem, ki s svojimi nesebičnimi dejanji bogatijo sodobno družbo in so s tem lahko vzgled tako svojim vrstnikom kot starejšim generacijam. »Ne smemo pozabiti, da ima prostovoljstvo velik pomen za skupnost, ker izboljšuje kakovost življenja v družbi in hkrati brani interese posameznikov ter skupin, ki so ogroženi, prikrajšani ali potisnjeni ob rob. Prostovoljstvo je nenazadnje ena od osnovnih poti odzivanja civilne družbe na potrebe v njej in ustvarja možnosti aktivnega delovanja državljanov v družbi, zato ima velik pomen za razvoj in prihodnost,« je spomnil državni sekretar Jure Trbič in obenem dodal, da je Ministrstvo za javno upravo skladno z zavedanjem o pomenu prostovoljstva leta 2011 pripravilo Zakon o prostovoljstvu, ki je prvič normativno uredil to področje, saj predstavlja temelj za pregledno in učinkovito organizacijo prostovoljskih aktivnosti ter zagotavlja podporo prostovoljskim organizacijam.

Ministrstvo za javno upravo je na začetku leta 2023 preko Javnega razpisa za razvoj prostovoljskih organizacij omogočilo zaposlitve mentorjev in koordinatorjev prostovoljcev. Trenutno je že v izvedbi ocenjevanje vlog prijaviteljev na Javni razpis za profesionalizacijo nevladnih organizacij in prostovoljstva 2024, s pomočjo katerega je predvideno sofinanciranje predvidoma 60 trajnostno naravnanih delovnih mest za mentorje in koordinatorje prostovoljstva v prostovoljskih organizacijah. Državni sekretar je obenem pojasnil, da ministrstvo intenzivno vodi tudi pripravo naslednje petletne Strategije za področje prostovoljskega dela, ki bo predstavljala prvo samostojno strategijo za področje prostovoljskega dela.

Z vsem tem želi ministrstvo podpreti slovenske  prostovoljke in prostovoljce, ki jih je bilo lani uradno več kot 226 tisoč, skupaj pa so opravili več kot 9,2 milijona ur prostovoljskega dela in s tem oblikovali zelo pomemben prispevek k družbeni blaginji. Da je njihovo delo opaženo, že 22 let z natečajem Prostovoljec leta 2023 skrbi tudi Mladinski svet Slovenije. Letos je na natečaj prispelo 89 prijav, in sicer 16 za projekte in 73 za posameznike.

Naj prostovoljka in prostovoljec v starosti do 19 let sta postala Urša Kočevar in Tine Rotovnik. Priznanja za naj prostovoljko in prostovoljca v starosti do 29 let sta prejela Lara Rajhard in Anej M. Irgolič. V kategoriji nad 30 let sta se nagrade za Prostovoljca leta 2023 razveselila Marija Medved in Jure Ausec. Mladinski svet Slovenije je podelil še eno priznanje za posebne dosežke, ki je šlo v roke Planinski zvezi Slovenije, in sicer za projekt inPLANINCI po slovenski planinski poti. Nagrado za Naj prostovoljski projekt je prejel Celjski mladinski center, in sicer za projekt Polet s knjigo. Nagrada za Naj mladinskega voditelja je šla v roke Klemna Šauperla. Projekt Dnevna soba in informacijska točka za mlade kreativce pa je dobil nagrado za Naj mladinski projekt.