Skoči do osrednje vsebine

Prehitite konkurenco z varstvom intelektualne lastnine

Svojo lastnino varujemo v največji možni meri. To velja tako za osebno premoženje kot za premoženje podjetja. Kako pa je z rezultati vašega znanja v podjetju? Uporabljate znak, s katerim želite biti prepoznavni na trgu? V podjetju razvijate nove izdelke, postopke? Ste poskrbeli za njihovo varstvo?

Dosežki, ki jih ustvarite na različnih področjih (raziskave in razvoj, znanost, literatura, umetnost) kot ustvarjalci, podjetniki ali izumitelji, so vaša intelektualna lastnina. Ta je pomemben del premoženja podjetja in vpliva na njegovo celotno bilančno vrednost. Intelektualna lastnina spada med neopredmetena sredstva, ki jih je za optimalno dosego vrednosti treba ustrezno zavarovati in upravljati. To vam omogočajo pravice intelektualne lastnine.

Razdelimo jih lahko na tri skupine:

  • avtorsko pravico in sorodne pravice,
  • industrijsko lastnino (na primer znamka, model, patent) ter
  • druge pravice.

Književna, znanstvena in umetniška dela so lahko avtorska dela, varovana z avtorsko pravico. Ta pripada avtorju na podlagi same stvaritve dela, kar pomeni, da ni potrebna nobena formalnost, na primer registracija, da bi bilo delo avtorskopravno varovano.

Drugače pa je s pravicami industrijske lastnine (na primer znamka, model, patent), saj je za njihovo pridobitev potreben postopek pred organom, pristojnim za registracijo teh pravic.

Za vsa podjetja, ki vlagate svoj čas, trud in denar v inovacije, so pravice intelektualne lastnine mehanizem, ki prinaša večjo pravno varnost. Pravice intelektualne lastnine inovatorjem, ustvarjalcem in podjetjem zagotavljajo izključne pravice do uporabe njihovih stvaritev in izdelkov. Ta izključnost, tudi zaradi možnosti denarnih prihodkov, spodbuja posameznike in organizacije, da vlagajo čas, trud in sredstva v razvoj novih idej, izdelkov in tehnologij.

Pravice intelektualne lastnine vam omogočajo konkurenčno prednost, krepitev ugleda in boljše rezultate na trgu. Z registracijo znamke ali modela postanete (kot fizična oseba ali prek podjetja) imetnik pravice, s katero je vaša stvaritev varovana. Pridobite izključno pravico do uporabe za določeno časovno obdobje na območju, za katerega je bila pravica podeljena in postanete edini, ki lahko uporablja svojo industrijsko lastnino ter lahko drugim dovoljuje ali prepoveduje njeno uporabo..

Ustrezno varstvo s pravicami intelektualne lastnine prinaša tudi druge prednosti. V primeru širitve poslovanja na nove trge lahko svoje pravice razširite v druge države (z vložitvijo nacionalne, evropske ali mednarodne prijave). Pridobite lahko dodatna finančna sredstva (na primer s prodajo, licenciranjem, franšizingom). Pravice se lahko tudi ovrednotijo. Višja kot je vrednost portfelja pravic intelektualne lastnine, lažje je pridobivanje financiranja in novih poslovnih priložnosti.

Mikro, mala in srednje velika podjetja (MSP) lahko pridobijo finančno pomoč za stroške v zvezi z intelektualno lastnino preko vavčerjev Sklada za pomoč MSP pri Uradu Evropske unije za intelektualno lastnino ali Slovenskem podjetniškem skladu.

Na Uradu za intelektualno lastnino vam lahko pomagamo na vaši poslovni poti z informacijami o intelektualni lastnini, ne glede na to, na kateri stopnji razvoja in rasti je vaše podjetje. Pokličete nas lahko na info točko na številko 01 620 31 01 ali nam pišete na sipo@uil-sipo.si.

Vabljeni tudi k spremljanju naše spletne strani, novic in družabnih omrežij!