Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Slovenija in Andora imata ogromno priložnosti za uspešno sodelovanje

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes srečal s predsednikom Vlade Kneževine Andore Xavierjem Espotom Zamoro. Gre za prvi obisk na ravni predsednikov vlad med državama doslej.

Rokovanje predsednika Vlade Kneževine Andore gospoda Xavierja Espota Zamore in predsednika vlade Slovenije Roberta Goloba

Rokovanje predsednika vlade Andore in Slovenije | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 2

Srečanje je bilo namenjeno krepitvi dialoga na vseh ravneh, tako na bilateralnem, evropskem, kot tudi na multilateralnem področju.

Predsednik vlade dr. Golob je v svoji izjavi po srečanju dejal, da sta imela z andorskim premierjem zelo plodno izmenjavo mnenj o različnih tematikah, ki so skupne obema državama. »Slovenija in Andora sta si podobni po vrednotah, ki jih delimo, in sicer evropske vrednote ter vrednote prijateljstva in sodelovanja na mednarodnih nivojih,« je povedal.

Premier dr. Golob je v nadaljevanju naznanil krepitev sodelovanja med Republiko Slovenijo in Kneževino Andoro. »Danes je bil narejen pomemben korak naprej z vidika medsebojnega sodelovanja med Slovenijo in Andoro. Potrjen je bil akcijski načrt za sodelovanje, v katerem so bolj podrobno opredeljeni naslednji koraki sodelovanja med državama. Ti koraki so mnogoteri in se ne dotikajo le enega področja: od bilateralnih pri sodelovanju predvsem na področju turizma, gospodarstva, športa, pa tudi visokega šolstva, na drugi strani pa tudi multilateralno sodelovanje v Organizaciji združenih narodov kot tudi podpora Andori pri približevanju Evropski uniji,« je dejal predsednik vlade.

»V pogovoru sva ocenila, da Slovenija in Andora nimata odprtih ali neusklajenih stališč, imamo pa ogromno priložnosti za nadaljnje sodelovanje, zato se veselim tako približevanja Andore Evropski uniji kot tudi prihodnjih srečanj s predsednikom vlade Zamoro,« je sklenil premier dr. Golob.

Predsednik Vlade Kneževine Andore Xavier Espot Zamora je v svoji izjavi izpostavil, da je obisk pomemben mejnik v odnosih med državama in naznanja željo po sodelovanju na področjih skupnih interesov med Slovenijo in Andoro. »Naslednje leto bosta Slovenija in Andora praznovali 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov,« je spomnil andorski premier in ob tem pohvalil delo obeh držav, ki sta uspeli zgraditi močno dvostransko sodelovanje.

Premier Zamora je pozdravil akcijski načrt za sodelovanje med Slovenijo in Andoro, obenem pa se Sloveniji zahvalil tudi za pomoč in podporo v času pogajanj z Evropsko unijo. Ob koncu je izrazil željo, da bi se dialog med državama uspešno nadaljeval tudi v prihodnje.