Skoči do osrednje vsebine

Prva seja Sveta vlade za digitalno preobrazbo: samo povezani smo dovolj hitri in kompetentni

Člani Sveta vlade za digitalno preobrazbo so se danes sestali na prvi seji. Seznanili so se s ključnimi nalogami in z vlogo Sveta pri strateškem upravljanju digitalne preobrazbe, pregledali usmeritve na ključnih področjih strategije Digitalna Slovenija 2030 s predlogom akcijskega načrta ter predstavili različne izzive v sektorjih, družbi, lokalnih skupnostih in gospodarstvu.
Za veliko okroglo mizo sedijo vsi akterji seje Sveta vlade za digitalno preobrazbo.

Prva seja Sveta vlade za digitalno preobrazbo: Kristina Valenčič, dr. Aida Kamišalić Latifić, dr. Emilija Stojmenova Duh, Mojca Štruc, Nataša Biadov (z leve) | Avtor: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Krovni cilj temeljne strategije Digitalna Slovenija 2030 je spodbujanje digitalne preobrazbe v vseh segmentih, v družbi, državi, lokalnih skupnostih in gospodarstvu. Ker pa se potrebe različnih segmentov družbe oziroma različnih ciljnih skupin razlikujejo, je treba poskrbeti tako za gospodarski razvoj, napredek in konkurenčnost kot javnim ustanovam, lokalnim skupnostim in posameznikom zagotoviti sredstva in vire, da bomo skupaj, enakomerno in pravično, napredovali v digitalno družbo in znali izkoristiti prednosti digitalnih tehnologij, je v uvodnem nagovoru med drugim dejala ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.

Po njenih besedah je ključno, da tako vladni predstavniki kakor tudi vsi drugi glavni akterji na področju digitalne preobrazbe redno medsebojno komunicirajo in se usklajujejo, saj smo lahko le kot povezana skupnost dovolj hitri in kompetentni za uspešno digitalno preobrazbo.

Digitalna preobrazba po njenem namreč še zdaleč ni odgovornost zgolj ministrice za digitalno preobrazbo, pač pa je vseprisotna, splošno povezovalna in po ugotovitvah Evropske komisije ključna dejavnost za prihodnjo blaginjo in gospodarsko odpornost Evrope ter zato resnično pomembna za slehernega prebivalca.

Glavne strateške dokumente in ukrepe ter učinkovito horizontalno in medresorsko usklajevanje digitalne preobrazbe in konkretnih projektov sta predstavili Kristina Valenčič, generalna direktorica Direktorata za razvoj digitalnih rešitev in podatkovno ekonomijo, ter Mojca Štruc, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za digitalno družbo pri Ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Svet vlade za digitalno preobrazbo, krovno posvetovalno telo za usklajevanje digitalne preobrazbe, ki med drugim usmerja aktivnosti, koordinira razvojne politike, povezuje pristojne resorje, preverja uresničevanje ciljev digitalne preobrazbe Slovenije in vladi predlaga izboljšave, je bil ustanovljen konec julija letos.

Poleg ministrice za digitalno preobrazbo dr. Emilije Stojmenove Duh, ki vodi Svet vlade za digitalno preobrazbo (nadomešča pa jo državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić), je v njem še 30 članic in članov, predstavnic in predstavnikov državne uprave, gospodarstva, nevladnih organizacij, raziskovalne (akademske) sfere in lokalnih skupnosti, ki jih najdete v novici: Vlada je ustanovila krovno posvetovalno telo za usklajevanje digitalne preobrazbe | GOV.SI