Skoči do osrednje vsebine

Visoko lovsko odlikovanje zamejskemu Slovencu Žarku Šucu

Pod častnim pokroviteljstvom podpredsednika vlade in ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona in na pobudo Lovske zveze Slovenije je na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu potekala slovesna vročitev odlikovanja Red za lovske zasluge II. stopnje nekdanjemu dolgoletnemu predsedniku Društva slovenskih lovcev Doberdob, zamejskemu Slovencu Žarku Šucu.
Minister in lovci pred slovensko in evropsko zastavo stojijo. Odlikovanec ima v rokah odlikovanje.

Minister z odlikovancem in vodstvom Lovske zveze Slovenije. | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Skupaj z ministrom Arčonom so zamejskemu Slovencu Žarku Šucu odlikovanje Red za lovske zasluge II. stopnje vročili predsednik Lovske zveze Slovenije Alojz Kovšca ter podpredsednika Miran Štrukelj in Marjan Gselman.

Minister Arčon je odlikovancu čestital in poudaril neprecenljiv prispevek gospoda Šuca. "Pomembno je, da izpostavimo posameznike iz zamejstva, ki se zavedajo svojega poslanstva, prenašajo svoje znanje na mlajše in ohranjajo zelo tesne odnose z matično domovino," je poudaril minister Arčon in izrazil veselje, da je bilo to priznanje, ki je tudi znak povezovanja matice z zamejskimi Slovenci, podeljeno prav na uradu.

»Pod njegovim vodstvom je Društvo slovenskih lovcev razvilo in utrdilo odnose z matico ter doseglo visoko raven sodelovanja ne le na lokalni in regionalni ravni, temveč tudi z Lovsko zvezo Slovenije. Pomena Žarkovega dela za ohranjanje slovenstva onstran meje in avtohtone kulturne dediščine zamejcev ni mogoče spregledati, kakor tudi ne njegovega večletnega prizadevanja, da bi društvo Slovenskih lovcev Doberdob aktivno prispevalo svoj delež k razvoj slovenskega lovstva, zato ga vrednotimo kot pričevanje o vitalnosti zamejske lovske organizacije in spodbudo za svetlo prihodnost slovenstva na kraškem področju, pa tudi širše,« je predsednik Lovske zveze Kovšca med drugim povedal v obrazložitvi ob podelitvi odlikovanja.

Žarko Šuc je član Društva slovenskih lovcev vse od njegovega nastanka leta 1978. Več let je bil tudi aktivno vpet v razne organe vodstva društva, od leta 2014 pa vse do letošnje pomladi pa je bil tudi predsednik. Ves čas svoje dolge in bogate lovske kariere se je strokovno izpopolnjeval. Bil je med vidnejšimi zamejskimi lovci, ki so v težkih časih uveljavljali slovensko besedo in prisotnost v italijanski lovski organiziranosti. Svojo strast do lova in ljubezen do narave posreduje tudi mlajšim generacijam. Bil je tudi pobudnik več dokumentarcev o kraški favni in flori (“Kras-flora in favna”).

Podelitve so se udeležili vodstvo Lovske zveze Slovenije, aktualni predsednik Društva slovenskih lovcev Doberdob Matjaž Rustja iz Italije in predstavnik Kluba prijateljev lova Janez Kaiser iz avstrijske Koroške.

Ministru so ob tej priložnosti podarili tudi Slovar lovskega izrazoslovja v treh jezikih. Gre za edinstven slovar lovskega izrazoslovja, ki je v Alpe-Jadranskem prostoru približal lovsko izrazoslovje sosedov. Nosilec in izvajalec projekta je bil Kljub prijateljev lova. Vodja in pobudnik je bil Franc Wakounig, tajnik Kluba prijateljev lova Celovec. Italijansko izrazoslovje so prispevali člani Društva slovenskih lovcev FJK Doberdob, ki združuje slovenske lovce v Furlaniji - Julijski krajini, in Žarko Šuc.