Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje Stalnega odbora Konvencije o preskušanju in označevanju izdelkov iz plemenitih kovin

Kot najnovejša članica Konvencije o preskušanju in označevanju izdelkov iz plemenitih kovin (Hallmarking Convention) je Italija v enem svojih središč zlatarske industrije, Vicenzi, gostila 92. zasedanje Stalnega odbora konvencije, ki je potekalo 5. in 6. septembra 2024.
Omizje v obliki kvadrata in okoli sedijo predstavniki posameznih članic iz različnih držav.

Zasedanje Stalnega odbora Konvencije v Vicenzi

Konvencija o preskušanju in označevanju izdelkov iz plemenitih kovin je sprejeta z namenom olajšati trgovanje z izdelki iz plemenitih kovin s ciljem preprečevati nelojalno konkurenco in varovati potrošnike. Konvencija zavezuje države pogodbenice, da izdelkom, označenim v skladu z določili konvencije, omogočajo prost pretok. Ker preskušanje in označevanje izdelkov iz plemenitih kovin v EU ni harmonizirano področje, je sodelovanje v konvenciji in izmenjava informacij med pogodbenicami ključnega pomena za učinkovito ureditev prometa z izdelki iz plemenitih kovin v EU. Med trenutno 22. državami pogodbenicami konvencije so namreč vse (z izjemo Izraela) evropske države.

Organ konvencije je Stalni odbor, v katerem so zastopane vse države pogodbenice. Sestaja se praviloma enkrat letno, izdaja posebna vodila in priporočila v zvezi z izvajanjem konvencije in razvojem področja preskušanja izdelkov iz plemenitih kovin, obenem pa tudi preverja izpolnjevanje pogojev za članstvo v primeru prošnje za priključitev konvenciji.

Tokratnega zasedanja Stalnega odbora konvencije sta se v imenu Republike Slovenije udeležili Natalija Jovanović in Irena Božič Carli iz Urada Republike Slovenije za meroslovje.

Na zasedanju je bilo pregledano izvajanje konvencije v obdobju od zadnjega zasedanja, ki je bilo 14. marca 2024 v Ženevi. V okviru predvidenih točk dnevnega reda so posamezne članice konvencije poročale o stanju na področju preskušanja in označevanja izdelkov iz plemenitih kovin, ki je v Sloveniji pod stalnim nadzorom in aktivnostmi Urada Republike Slovenije za meroslovje in je stabilno. Na pobudo predstavnikov švicarskega preskusnega urada so člani odbora razpravljali o možnosti, da se na področju izdelkov iz plemenitih kovin zaradi zagotavljanja tehnične ustreznosti izdelkov dovolijo tudi prevleke iz nekaterih novih materialov.