Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. septembra 2024

Poplave

Tekom dneva je močno deževje povzročilo nekaj težav. Predvsem se je zaradi razmočenega terena podrlo več dreves, nekaj poplav pa je povzročila tudi meteorna voda. Gasilci sedmih poklicnih in 18 prostovoljnih enot so posredovali na 27 lokacijah, največ na območjih Regijskih centrov za obveščanje Maribor, Murska Sobota, Kranj, Celje in Nova Gorica. Podrta drevesa so poškodovala tudi štiri osebna vozila.

Druge nesreče v številkah

  • Nesreče v gorah: 1
  • Nesreče na vodi in v vodi: 1
  • Nesreče v cestnem prometu: 11
  • Požari v objektih: 4
  • Požari na prometnih sredstvih: 1
  • Nesreče z nevarnimi snovmi: 2
  • Tehnična in druga pomoč: 7

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje. k

Posebna vremenska napoved

Zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov je Agencija RS za okolje izdala posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V sredo bomo pod vplivom vlažnih jugozahodnih vetrov, tako da bodo popoldne v hribovitem svetu na zahodu začele nastajati plohe in nevihte. Hkrati se nam bo od severozahoda bližala vremenska fronta, tako da se bodo plohe in nevihte v noči na četrtek še okrepile in od zahoda širile v notranjost države. Ob tem bodo nastajali tudi močnejši nalivi. Vremenska fronta nas bo prešla v četrtek v popoldanskem času. Zapihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter. Občutno se bo hladilo, meja sneženja se bo spuščala in bo v noči na petek na nadmorski višini okoli 1500 m. Padavine bodo v petek postopno slabele in ponehale. Hladno bo.

Od srede zvečer do petka zjutraj lahko na širšem območju Alp, Karavank ter Kamniško-Savinjskih Alp pade od 80 do 130 mm, na območju Koroške pa od 60 do 100 mm. Lokacija proženja nevihtnih pasov je še nekoliko negotova, tako da se lahko vsota padavin v prihodnjih dneh še nekoliko poveča.

Obvestilo

Na območju sosednje države Avstrije bo med 9. 9. in 5. 10.2024 potekalo testno obveščanje prebivalcev preko SMS. Možno je, da bodo avstrijske SMS-je prejemali tudi uporabniki mobilnih telefonov, ki se bodo v času testiranja nahajali na obmejnih območjih na slovenski strani meje. 5.10.2024 bodo med 12.00 in 12.45 testirali sirene in hkrati pošiljali testne SMS-e.