Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Brglez sprejel sodnico Mednarodnega kazenskega sodišča Beti Hohler

Državni sekretar dr. Milan Brglez se je danes sestal s sodnico Mednarodnega kazenskega sodišča Beti Hohler, ki je marca letos - kot prva Slovenka, ki je bila imenovana na tako ugleden položaj - zaprisegla kot sodnica na tem sodišču.

Brglez je ob tej priložnosti izrazil podporo Mednarodnemu kazenskemu sodišču (v nadaljevanju MKS), Hohler pa je  izpostavila pomen neomajne podpore držav neodvisnemu sodišču, tudi v primerih manj priljubljenih odločitev. Slovenija podpira boj proti nekaznovanosti in zagotavljanju odgovornosti za mednarodna hudodelstva, pri čemer izpostavlja MKS kot steber mednarodnega kazenskega pravosodja.

Izvolitev Beti Hohler  je priznanje njenemu strokovnemu znanju, integriteti in predanosti pravosodju na mednarodni ravni, obenem pa potrditev visokega ugleda, ki ga slovenski pravni strokovnjaki uživajo v mednarodni skupnosti. To je tudi priznanje nenehnemu trudu za krepitev vladavine prava in zaščito človekovih pravic, tako doma kot v mednarodnem okviru.

Slovenija je del skupine držav, ki poudarjajo pomen stabilnega in zadostnega financiranja delovanja MKS, z namenom zagotavljanja pogojev za izvrševanje mandata sodišča in uresničevanja pričakovanj pogodbenic ter pogojev za uravnoteženo obravnavo vseh situacij, ki jih obravnava MKS. Slovenija je ratificirala vse spremembe Rimskega statuta in sporazum o privilegijih in imunitetah MKS, ter sklenila sporazum o izvrševanju kazni MKS.

Brglez in Hohler med pogovorom
1 / 2