Skoči do osrednje vsebine

Izvajamo številne ukrepe za zaposlovanje v Policiji in ustvarjanje čim boljših pogojev za zaposlene

Zaposlovanje in odliv kadra sta trenutno največja izziva, s katerima se srečujejo vsi delodajalci v Sloveniji, ne le Policija oziroma državna uprava na splošno. Tega se v Ministrstvu za notranje zadeve zavedamo, zato smo v mandatu ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja še intenzivneje pristopili k obvladovanju teh izzivov.

Izvajamo številne ukrepe, s katerimi želimo na eni strani ustvariti čim boljše delovno okolje in čim boljše pogoje za policiste in druge javne uslužbence, po drugi strani pa izvajamo številne promocijske aktivnosti, s katerimi želimo pritegniti čim večje število kandidatov, ki bi bili zainteresirani za zaposlitev v Policiji.

Za zagotavljanje čim boljših delovnih pogojev tako redno nabavljamo sodobna delovna sredstva, posodabljamo vozni park, zagotavljamo sodobna zaščitna sredstva in osebno varovalno opremo ter z rednim usposabljanjem skrbimo za ustrezno usposobljenost policistov.

V Policiji deluje Delovna skupina za promocijo zaposlovanja, ki je v skladu z načrtom dela policije za leto 2023 pripravila tudi Strategijo promocije policijskega poklica 2023–2025. Strategija opredeljuje motivacijske dejavnike, ki so ključni pri nagovarjanju kandidatov. Upoštevaje razpoložljiva finančna sredstva in prepoznavnost ter opaznost policije v vsakdanjem življenju je promocija usmerjena v neposreden pristop policistov promotorjev do kandidatov, in sicer predvsem s predstavitvami poklica v razredih v srednjih šolah, na zaposlitvenih in kariernih sejmih ter drugih podobnih dogodkih. Poleg tega je policija okrepila promocijo na družbenih omrežjih, ki so mladim blizu, predvsem na Facebooku, pa tudi na družbenem omrežju X in poskusno na TikToku.

Pomemben del kadrovske politike je bila tudi priprava nacionalnega poklicnega standarda (NPK) policist/policistka. S 30. junijem 2023 je bil uveden tudi sistem potrjevanja in pridobitve certifikata nacionalne poklicne kvalifikacije Policist na VI. ravni. Pridobitev certifikata trenutno v prvi vrsti omogočamo vsem zainteresiranim policistom, ki zasedajo delovna mesta v VI. tarifni skupini in nimajo ustrezne stopnje izobrazbe za zasedbo teh delovnih mest, zaradi česar na delovnih mestih ne morejo napredovati v višje uradniške nazive. Po pridobitvi certifikata za NPK policist/policistka bo tem policistom omogočeno napredovanje v višje uradniške nazive.

Policiste, ki zapustijo sistem, redno nadomeščamo, kolikor je to le mogoče. Vsako leto zaposlimo novo generacijo kandidatov za policiste, ki se potem dve leti izobražujejo na Višji policijski šoli. Ob vstopu Republike Hrvaške v schengenski prostor pa so bili v druge enote policije v notranjosti države premeščeni vsi uslužbenci policije, ki so pred tem izvajali naloge mejne kontrole in varovanja državne meje, s čimer smo deloma nadomestilo odhode iz enot v notranjosti države. Preučujemo tudi možnost prenove izobraževanja za poklic policist.