Skoči do osrednje vsebine

Minister Felda na odprtju slovenske sekcije Evropske šole v Bruslju

Minister za vzgojo in izobraževanje, dr. Darjo Felda, se je v Bruslju udeležil slavnostnega odprtja slovenske sekcije Evropske šole v Bruslju 1. Gre za pomemben mejnik, ki bo slovensko govorečim otrokom v Bruslju omogočil učenje v maternem jeziku in s tem prispeval h krepitvi narodne identitete v večjezičnem ter večkulturnem okolju, ki sicer bogati Evropsko šolo.
Minister Darjo Felda na odru med nagovorom v dvorani Evropske šole Bruselj

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda med nagovorom ob odprtju slovenske sekcije Evropske šole Bruselj 1 | Avtor: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

1 / 3

Evropske šole so bile ustanovljene z namenom zagotavljanja kakovostnega izobraževanja za otroke zaposlenih v evropskih institucijah, sistem pa omogoča večjezično izobraževanje, saj učenci obiskujejo pouk v svojem maternem jeziku. Otroci slovensko govorečih zaposlenih v evropskih institucijah s sedežem v Bruslju so se doslej slovenščino učili kot učni materni jezik, ustanovitev slovenske sekcija pa omogoča poučevanje v slovenskem jeziku tudi pri ostalih predmetih. Ustanovitev slovenske sekcije sicer sovpada in je tudi del slavnosti, povezanih z 20. obletnico pridružitve Slovenije Evropski Uniji.

Programi evropskih šol spodbujajo kulturno in jezikovno raznolikost, učencem pa poleg tega omogočajo tudi lažjo mobilnost, saj se lahko v primeru selitve brez težav vključijo v evropsko šolo drugega mesta oziroma države. Evropsko šolo imamo med drugim tudi v Ljubljani, vključuje pa angleško in slovensko sekcijo.

Minister Felda je na slavnostnem odprtju slovenske sekcije Evropske šole v Bruslju 1 nagovoril zaposlene, zbrane goste, učence in starše. »Tako kot je za posameznika pomembna ljubezen do maternega jezika, je za skupnost ključno, da ima prostor, kjer ta jezik lahko živi,« je v nagovoru poudaril minister Felda in se zahvalil staršem za zaupanje ter vsem, ki so si skozi leta prizadevali za ustanovitev slovenske sekcije Evropske šole. Slovenska sekcija bo sicer sprva zaživela v dveh razredih predšolske vzgoje, v prihodnjih letih pa tudi v okviru osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja.

Nagovoru je sledil pester kulturni program, ki so ga pripravili slovensko govoreči učenci Evropske šole Bruselj 1, v nadaljevanju pa je minister šoli simbolično predal štirinajst ptičjih hišic. Izdelali so jih dijaki devetih srednjih šol v Sloveniji, ki izvajajo programe lesarstva. »Hišice pticam pomenijo varen prostor, kamor se lahko vedno vrnejo. Predstavljajo tudi priložnost za svoboden let in možnost spoznavanja drugačnosti,« je simboliko ptičjih hišic opisal minister in nadaljeval z besedami, da tako kot hišice tudi slovenska sekcija Evropske šole v Bruslju predstavlja varen prostor, ki bo poleg znanja povezovala učence s slovensko kulturo ter omogočala povezovanje z drugimi kulturami, jeziki in drugačnimi pogledi na svet.