Skoči do osrednje vsebine

Na Igu mednarodni tečaj v okviru mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite

Med 9. in 13. septembrom v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu poteka mednarodni tečaj za reševalne enote in druge odzivne zmogljivosti (angleško Deployable Capacities Course - DCC). Tečaj organiziramo v sodelovanju s partnerji iz Avstrije, Grčije in Nemčije v okviru prenovljenega evropskega programa usposabljanj na področju civilne zaščite.

Uvodni, spletni del tečaja je že potekal med 2. in 6. septembrom. Tečaj je namenjen vodilnim kadrom modulov in zmogljivosti rescEU iz evropskih držav, ki sodelujejo v mednarodnih reševalnih operacijah v okviru mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Šestdnevnega tečaja se udeležuje 20 predstavnikov iz 14 držav, med katerimi so Albanija, Avstrija, Finska, Francija, Nemčija, Italija, Severna Makedonija, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Španija, Švedska in Slovenija.

Po zaključku tečaja bodo udeleženci lahko nadaljevali usposabljanje na štabnih vajah za module, ki prav tako potekajo v Sloveniji ter na praktičnih vajah civilne zaščite. Tečaj je pomemben korak v procesu certificiranja modulov civilne zaščite, ki po uspešnem zaključku lahko postanejo del Evropskega nabora civilne zaščite (angleško European Civil Protection Pool - ECPP).

Naslednji tečaj DCC bo potekal oktobra v Grčiji, novembra pa bo ponovno organiziran v Sloveniji.