Skoči do osrednje vsebine

Novi razpisi programa Evropsko omrežje za spremljanje prostorskega razvoja – ESPON

Aktualni razpisi Evropskega omrežja za spremljanje prostorskega razvoja (angleško European Observation Network for Territorial Development and Cohesion – ESPON) so objavljeni za področja podpore pri izvedbi ciljnih analiz, izvedbe raziskovalnih projektov in izvedbe študij na zahtevo.

V nadaljevanju objavljamo nekaj osnovnih informacij o razpisih (razpisna dokumentacija in projektne naloge), na spletni strani ESPON pa najdete še več informacij o razpisih in drugih aktivnostih programa.

Aktualni razpisi ESPON za podporo pri izvedbi ciljnih analiz

Metodologija za količinsko opredelitev povpraševanja po zeleni infrastrukturi na lokalni ravni (angleško Methodology for Quantifying the Demand for Green Infrastructure at Local Level – GILL)

  • razpoložljivi proračun: 250.000 evrov
  • razpis se zaključi 14. oktobra 2024

Cilj te ciljne analize je odpraviti pomanjkanje standardizirane, na dokazih temelječe metodologije za količinsko opredelitev povpraševanja po zeleni infrastrukturi na lokalni ravni. Ta vrzel mestnim občinam otežuje učinkovito načrtovanje in izvajanje projektov zelene infrastrukture ter ovira prizadevanja za prilagajanje podnebnim spremembam in povečanje biotske raznovrstnosti v skladu z ustreznimi zakoni in politikami EU. Na spletni strani ESPON je objavljenih več informacij o razpisu GILL.

Vloga digitalnih pomočnikov pri zmanjševanju digitalnih neenakosti (angleško The role of digital helpers in reducing digital inequalities – DHAK)

  • razpoložljivi proračun 250.000 evrov
  • razpis se zaključi 3. oktobra 2024

Cilj raziskave je opredeliti ustrezne in potrebne ukrepe na ravni javne uprave za podporo digitalnim pomočnikom (v smislu politike, orodij, informacij, vodnikov) in ugotoviti, kako ustvariti skupnosti pomočnikov ter jih bolje podpirati pri njihovi vlogi, jih opolnomočiti in spodbujati razširjanje dobrih praks. Na spletni strani ESPON je objavljenih več informacij o razpisu DHAK.

Kartiranje mrež in upravljanja sredozemskega sodelovanja (angleško Mapping Mediterranean Cooperation Networks and Governance – MedCoopNet)

  • razpoložljivi proračun 250.000 evrov
  • razpis se zaključi 10. oktobra 2024

Cilj raziskave je v prispevanju k razumevanju nastajajoče geografije Sredozemlja z vidika razmejitev, funkcionalnih ureditev in ureditev sodelovanja vključenih akterjev ter skladnosti aktivnosti s cilji trajnostnega razvoja Združenih narodov (angleško Sustainable Development Goals – SDG). Na spletni strani ESPON je objavljenih več informacij o razpisu MedCoopNet.

Urbana razsežnost kohezijske politike in drugih programov EU (angleško Urban Dimension of Cohesion Policy and other EU programmes – URDICO)

  • razpoložljivi proračun 290.000 evrov
  • razpis se zaključi 26. septembra 2024

Cilj raziskave je analizirati in primerjati izvajanje urbane razsežnosti kohezijske politike ter drugih programov EU v programskem obdobju 2014–2020 in prvih letih obdobja 2021–2027. Na spletni strani ESPON je objavljenih več informacij o razpisu URDICO.

Aktualni razpisi za izvedbo raziskovalnih projektov

Zbiranje in analiza podatkov za naslednjo generacijo programov INTERREG (angleško Collecting data for the next Interreg programs – COREIB)

  • razpoložljivi proračun: 500.000 evrov
  • razpis se zaključi 23. septembra 2024

Cilj tega evropskega raziskovalnega projekta je zagotoviti konsolidirano in posodobljeno zbirko teritorialnih podatkov na ravni NUTS 3 za regije na notranjih mejah (kopenskih in morskih) držav EU ter regije na mejah z državami EFTE (Lihtenštajn, Norveška in Švica). Pogodba se bo izvajala na podlagi standardne pogodbe o storitvah, ki bo trajala eno leto. Na spletni strani ESPON je objavljenih več informacij o razpisu COREIB.

Aktualni razpisi za izvedbo študij na zahtevo

Regionalni učinki pomanjkanja stanovanj v urbanih območjih (angleško Regional effects of housing shortage in urban areas)

  • razpoložljivi proračun: 80.000 evrov
  • razpis se zaključi 4. oktobra 2024

Namen te študije je opredeliti argumente za oblikovalce politik o regionalnih učinkih pomanjkanja stanovanj na mestnih območjih. S tem bo ta študija pripravila priporočila za politike, ki lahko pomagajo predvideti in zmanjšati (negativne) vplive pomanjkanja stanovanj v urbanih območjih v njihovem regionalnem teritorialnem kontekstu. Ta študija je storitev na zahtevo, ki jo je naročila Švica, in bo prispevala k tekočim političnim razpravam v Švici, v katerih sodelujejo različna ministrstva. Na spletni strani ESPON je objavljenih več informacij o razpisu Regionalni učinki pomanjkanja stanovanj v urbanih območjih.

O programu ESPON

Program Evropsko omrežje za spremljanje prostorskega razvoja (angleško European Observation Network for Territorial Development and Cohesion -  ESPON) podpira krepitev učinkovitosti kohezijske politike EU in drugih sektorskih politik in programov v okviru investicijskih sredstev evropskih strukturnih skladov, prav tako pa tudi nacionalne in regionalne politike teritorialnega razvoja preko povezovanja in izgradnje skupne baze znanj s področja prostora in prostorskega razvoja.

Cilj programa je spodbujanje in pospeševanje evropskega teritorialnega sodelovanja in razvoja z izhodiščem v prenosu znanja in zagotavljanju podpore za uresničevanje evropskih politik. Del tega je tudi vzpostavitev skupnega evropskega znanstvenega omrežja na področju prostorskega razvoja. Program ESPON aktivno deluje že od leta 2000 in omogoča pripravo različnih prostorskih analiz prostora Evropske Unije in sosednjih držav.