Skoči do osrednje vsebine

Posvet ob 15-letnici specializiranega sodstva v kazenskih zadevah v Sloveniji

Državna sekretarka mag. Andreja Kokalj je nagovorila udeleženke in udeležence posveta ob 15-letnici specializiranega sodstva v kazenskih zadevah v Sloveniji.

Mag. Kokalj je ob tem spomnila, da je z nastankom nove države prišlo tudi do procesov, ki so dopuščali hitro obogatitev in to v okoliščinah, v katerih meja med dovoljenim in prepovedanim ni bila povsem jasno začrtana. Potreben je bil odziv družbe oziroma pravosodja.

Danes imamo vzpostavljene posebne enote oziroma oddelke tako na ravni odkrivanja in preiskovanja tovrstnih kaznivih dejanj, to je Nacionalni preiskovalni urad, kot tudi na ravni pregona njihovih storilcev, za kar je bilo ustanovljeno  Specializirano državno tožilstvo ter specializirani oddelki, ki so ustanovljeni pri okrožnih sodiščih na sedežih višjih sodišč, je še spomnila državna sekretarka in povedala, kje Ministrstvo za pravosodje vidi možnosti izboljšav.

»Zdi se, da bo šla prihodnost v smer večje fleksibilnosti, s čimer bo specializiranim enotam oziroma oddelkom omogočeno, da se osredotočijo na najpomembnejše zadeve. Hkrati pa bo večjo stopnjo svobode pri delovanju morala spremljati najvišja stopnja integritete - tako policistov kot tudi državnih tožilcev in sodnikov,« je dejala državna sekretarka in izpostavila pomen poštenega postopka kot standarda, »na katerem stoji ali pade pravna država, vsaj ko gre za delo sodstva.«

Opravičila je odsotnost ministrice Andreje Katič na posvetu ter prenesla njeno sporočilo glede priprave sprememb Zakona o kazenskem postopku, prenove sodniške, državnotožilske in državnoodvetniške zakonodaje ter priprave novele Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, katere cilj je zagotoviti učinkovitejše postopke odvzema premoženja nezakonitega izvora in okrepiti sodelovanje vseh organov v postopkih.

Državna sekretarka meni, da je specializacija policije, državnega tožilstva in ne nazadnje sodstva vendarle zgodba o uspehu, ki je pripeljala do epiloga marsikatere odmevne in pomembne zadeve. »Zgodba, ki jo je treba v korist naše pravne države še nadgrajevati in izboljševati, upoštevajoč tako izkušnje iz naše kot tudi iz tuje prakse. In danes smo tukaj zato, da ugotovimo, kako narediti korak naprej. Prepričana sem, da nam bo s skupnimi močmi to tudi uspelo.«

Državna sekretarka mag. Andreja Kokalj stoji za govorniškim pultom in nagovarja udeležence. Pred govorniškim pultom je cvetlični aranžma.
1 / 3