Skoči do osrednje vsebine

Pripravljalni sestanek na XIX. zasedanje slovensko-madžarske mešane komisije

Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je danes na uradu gostila pripravljalni sestanek na XIX. zasedanje slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic madžarske narodne skupnosti v Sloveniji in slovenske narodne manjšine v Republiki Madžarski.
Udeleženci sestanka sedijo za mizo, v ozadju zastave, na desni pano urada.

Udeleženci sestanka. | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Namen današnjega pripravljalnega srečanja je bil pregled in ocena uresničevanja določil sporazuma, uskladitev stališč in oblikovanje predlogov novih priporočil za izboljšanje položaja narodnih skupnosti, ki bi jih predlagali na zasedanju.

Sestanka so se udeležili predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovacs, predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holec, zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köles Kiss, predsednik Sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Dušan Orban, sodelavca Urada za narodnosti in sodelavec Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

XIX. zasedanje slovensko-madžarske mešane komisije bo potekalo 30. septembra 2024 v Ljubljani. Predsednik slovenskega dela mešane komisije je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, madžarsko delegacijo vodi Ferenc Kalmár, ministrski komisar za razvoj sosednjih politik madžarskega ministrstva za zunanje zadeve in trgovino.