Skoči do osrednje vsebine

Prvi posvet o prihodnosti kohezijske politike po letu 2027 v Sloveniji

»S sredstvi Evropske kohezijske politike ustvarjamo delovna mesta, financiramo projekte, ki izboljšujejo našo prometno, energetsko, zdravstveno in izobraževalno infrastrukturo, spodbujajo sodelovanje in povezovanje med partnerji, izboljšujejo varnost naših meja, prispevajo k boju proti podnebnim spremembam in spodbujajo digitalni prehod naše družbe,« je na posvetu poudaril minister Jevšek.
Uvodni nagovor ministra za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksandra Jevška na prvem posvetu o kohezijski politiki po letu 2027

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek | Avtor: Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

Po njegovih besedah je pomembno, da se vsi vključeni v procese koriščenja EU sredstev zavedajo pomena izboljšav, ki jih evropska sredstva prinašajo v življenja prebivalcev Slovenije ter da s sodelovanjem in dialogom na vseh ravneh zagotovijo, da bo vsak pridobljen evro prispeval k razvoju tudi v prihodnje.

»Prepričan sem, da bo današnji posvet pomagal izboljšati ozaveščenost o vlogi, ki jo imamo vsi skupaj pri upravljanju teh sredstev. Za uspešno prihodnjo kohezijsko politiko je ključnega pomena poenostavitev administrativnih postopkov, povečanje deleža sredstev za teritorialne pristope, podpora digitalizaciji in zelenemu prehodu ter izboljšanje sodelovanja med raziskovalnimi institucijami in industrijo. Prav tako je nujno nasloviti finančne omejitve in pomanjkanje usposobljenega kadra, da se zagotovi učinkovita implementacija kohezijske politike v Sloveniji in Evropi,« je na prvem posvetu o kohezijski politiki po letu 2027 v Ljubljani poudaril minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek.

Minister je napovedal, da bodo današnjemu posvetu o prihodnosti kohezije sledili še drugi ter da bo ministrstvo prejete predloge in mnenja posredovalo Evropski komisiji s ciljem, da bi dosegli boljši in bolj fleksibilen zakonodajni okvir kohezije po letu 2027.