Skoči do osrednje vsebine

20 let izvajanja pomoči Slovenije kandidatkam in potencialnim kandidatkam za članstvo v EU

V tem mesecu mineva 20 let od začetka izvedbe prvega projekta tesnega medinstitucionalnega sodelovanja, v katerem je Slovenija že nekaj mesecev po vstopu v EU delila svoja znanja in izkušnje v predpristopnem procesu.

Projekt se je izvajal v letih 2004 in 2005 v Severni Makedoniji, takoj po zgodovinskem vrhu v Solunu leta 2003, ko je bilo državam Zahodnega Balkana, poleg obljubljene perspektive EU, prvič omogočeno, da pri pripravah na članstvo v EU koristijo Instrument Evropske komisije za tehnično pomoč in izmenjavo informacij (angleško Technical Assistance and Information Exchange instrument of the European Commission – TAIEX) in projekte tesnega medinstitucionalnega sodelovanja, ki se financirajo iz sredstev EU za predpristopno pomoč.  

S pomočjo in usmerjanjem slovenske uprave je Severna Makedonija uspešno izpolnila vprašalnik Evropske komisije in leta 2005 postala država kandidatka. Ustrezne slovenske izkušnje so Severni Makedoniji pomagale pri reorganizaciji mehanizma usklajevanja pristopa k EU v okviru vlade in parlamenta. Izkušnje slovenskih strokovnjakov so se prenesle tudi na več resornih ministrstev, pristojnih za področje notranjega trga, enega najpomembnejših področji v okviru stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma med EU in Severno Makedonijo. Pripravljeni so bili osnutki zakonov in smernic na področju notranjega trga, nomotehnične smernice za prenos pravnega reda, vzpostavljena je bila tudi terminološka baza podatkov za pripravo nacionalne verzije EU Acquis.

Slovenske javne uslužbence so na makedonski strani pričakali partnerji, ki so bili zelo motivirani za pomoč in izvajanje predlaganih priporočil. Prijateljstvo, vzpostavljeno s projektom tesnega medinstitucionalnega sodelovanja traja vsa leta do danes in je bilo nekakšna vstopnica za nadaljnje sodelovanje in krepitev dvostranskih odnosov Slovenije in Severne Makedonije na področju EU integracije.

Od začetka članstva v EU je Slovenija izvedla več kot 60 projektov tesnega institucionalnega sodelovanja v državah Zahodnega Balkana in Gruziji. Slovenija še naprej ostaja zavezana nudenju podpore kandidatkam in potencialnim kandidatkam za članstvo v EU, tako dvostransko v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja kot tudi v okviru projektov, ki se financirajo iz sredstev EU.