Skoči do osrednje vsebine

Državni zbor je sprejel novelo Zakona o rudarstvu

Na včerajšnji izredni seji je Državni zbor sprejel Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o rudarstvu. Z novelo se podaljšuje rok za vložitev vloge za podaljšanje rudarskih pravic iz 6 na 12 mesecev, omogoča izvedbo strokovnih izpitov v rudarstvu ter, tudi v luči lanskoletnih poplav, omogoča okrepljeno izvajanje inšpekcijskih nadzorov nad zakonitim izkoriščanjem mineralnih surovin.

Rudarska dejavnost ima v naši državi dolgo in bogato tradicijo, ki se je z leti prilagajala novim izzivom. Danes klasično rudarjenje večinoma nadomešča dejavnost v številnih kamnolomih. Zaradi teh sprememb pa je nujno, da se posodobi tudi zakonodaja na tem področju. Novela zakona rešuje tri ključna vprašanja.

Prvič, predlagana novela podaljšuje rok za vložitev vloge za podaljšanje rudarskih pravic iz 6 na 12 mesecev pred iztekom rudarske pravice. To bo zagotovilo večjo učinkovitost in pravočasnost izvedbe teh postopkov, saj se bo lahko pravočasno ugotovilo, ali so izpolnjeni pogoji za podaljšanje ali pa se bodo izvedli postopki za opustitev izkoriščanja in sanacija. Na ta način se želimo izogniti tudi zadnji situaciji, ko zaradi velikega števila vlog za podaljšanje rudarskih pravic, vloženih tik pred njenim iztekom, le-teh ni bilo mogoče sprocesirati in je bilo potrebno ukrepanje z interventnim zakonom.

Drugič, novela omogoča izvedbo strokovnih izpitov v rudarstvu. Na ministrstvu imamo trenutno v obravnavi več kot 20 vlog za opravljanje teh izpitov, ki pa jih ni mogoče izvesti, saj veljavni zakon določa, da komisijo sestavlja 8 članov, od tega 6 rudarskih inšpektorjev, medtem ko so trenutno na inšpektoratu zaposleni samo 4 rudarski inšpektorji. Z novelo je zato predvideno, da se število članov komisije za strokovne izpite v rudarstvu zmanjša na 5. Od tega so namestnik predsednika in 3 člani rudarski inšpektorji, lahko pa tudi osebe, ki na ministrstvu, pristojnem za rudarstvo, vodijo in odločajo v upravnih postopkih s področja rudarstva. Na ta način se bomo izognili situacijam, ko komisije za strokovne izpite ne bi bilo mogoče oblikovati. Hkrati se določa tudi, katere podatke lahko vsebuje evidenca oseb, ki so opravile strokovni izpit, in daje pravna podlaga za obdelavo osebnih podatkov, ki jih evidenca vsebuje.

Tretjič, v luči lanskoletnih poplav in povečane potrebe po nadzoru nad zakonitim in nezakonitim izkoriščanjem mineralnih surovin je nujno okrepiti inšpekcijski nadzor. Ker pri sedanji zakonski ureditvi rudarska inšpekcija v svoje vrste ne more privabiti novih sodelavcev, se z namenom povečanja možnosti zaposlitve dodatnih rudarskih inšpektorjev nekoliko znižujejo zaposlitveni kriteriji glede stopnje izobrazbe, in sicer:

  • pri rudarskem inšpektorju, ki nadzira izvajanje podzemnih rudarskih del pri izkoriščanju mineralnih surovin, iz najmanj univerzitetne izobrazbe po starem sistemu na izobrazbo najmanj ravni druge stopnje v skladu z zakonom, ki ureja visoko šolstvo, in
  • pri rudarskem inšpektorju, ki nadzira izvajanje rudarskih del pri izkoriščanju mineralnih surovin na površini, iz najmanj univerzitetne izobrazbe po starem sistemu na izobrazbo najmanj ravni prve stopnje v skladu z zakonom, ki ureja visoko šolstvo.

Novela Zakona o rudarstvu bo prispevala k učinkovitejšemu delovanju rudarske dejavnosti in k hitrejšemu reševanju aktualnih izzivov, s katerimi se soočamo. Z izboljšano pravno podlago bomo zagotovili večjo pravno varnost, poenostavili postopke in okrepili nadzor na tem pomembnem področju, ki kljub spremembam ostaja ključno za naše gospodarstvo in varovanje okolja.