Skoči do osrednje vsebine

Zagovornik Miha Lobnik ministru Boštjanu Poklukarju predstavil redno letno poročilo

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je sprejel zagovornika načela enakosti Miho Lobnika, ki mu je predstavil delovanje organa za varstvo pred diskriminacijo v letu 2023. Na delovnem srečanju sta se osredotočila tudi na aktualno družbeno dogajanje s področja varstva pred diskriminacijo in zagotavljanja enake obravnave in enakih možnosti vsem, ne glede na njihove osebne okoliščine.

Zagovornik je lani svetovanje in podporo nudil več kot 600 posameznikom. Za izboljšanje varstva pred diskriminacijo je izdal 127 priporočil in diskriminacijo ugotovil v devetih postopkih. Diskriminacijo je ugotovil na področjih dela in zaposlovanja, dostopa do dobrin, storitev in stanovanj, pri zdravstvenem varstvu in na področju izobraževanja.

Govorila sta o kršitvah vzbujanja nestrpnosti in spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Policija je, kot je v rednem letnem poročilu objavil Zagovornik, v letu 2023 izrekla ukrepe v 49 primerih obravnave kršitev vzbujanja nestrpnosti po Zakonu o javnem redi in miru ter v 37 primerih kaznivih dejanj spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti po Kazenskem zakoniku.

Tema je bila tudi zagotavljanje dostopnosti prostorov v javni rabi, saj se rok za to izteče konec decembra 2025. Tudi objekti v pristojnosti ministrstva so med tistimi, ki še potrebujejo prilagoditve, da bodo dostopni tudi ljudem z različnimi invalidnostmi.

Lobnik in Poklukar sta sestanek namenila tudi okrepljenim aktivnostim policije v občinah, v katerih občani poročajo o večjih težavah zaradi kaznivih dejanj nekaterih Romov. Strinjala sta se, da je občutek varnosti večinskega prebivalstva osnovni pogoj za uspešno vključenost ranljivih skupin v družbo. Ob tem je Lobnik pohvalil delo Ministrstva za notranje zadeve, ki v svojih objavah skrbi za to, da okrepljene aktivnosti Policije ne bi metale slabe luči na celotno romsko skupnost. Dosledno namreč poudarja dejstvo, da so pri konfliktnih situacijah, ki jih sprožajo posamezniki ali skupine Romov, odgovorni posamezniki z imeni in priimki, ne pa kar vsi Romi.

Zagovornik Miha Lobnik in minister Boštjan Poklukar stojita pred zastavami, v rokah držita redno letno poročilo Zagovornika za leto 2023, za zastavami je na beli steni obešena slika

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve