Skoči do osrednje vsebine

Država je močna toliko, kot so močne njene razvojne regije

V organizaciji Državnega sveta je v Ljubljani 12. septembra 2024 potekala Razvojna konferenca z naslovom Decentralizacija in učinkovit javni servis: razvojna vizija Slovenije za naslednje desetletje. Na konferenci so razpravljali o raznolikih razvojnih izzivih in politikah Slovenije. Zbrane je uvodoma nagovoril minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek.

»Živimo v času zapletenih geopolitičnih razmer in številnih globalnih izzivov. Danes moramo vedeti, kaj nam je storiti, ne da zgolj obstanemo, ampak da se dvignemo. Odgovor je na dlani. Potrebujemo močno državo. Zame kot ministra, odgovornega za kohezijo in regionalna razvoj, je država močna toliko, kot so močne njene razvojne regije. Če gledam zgolj osrednjeslovensko regijo, smo izjemno močni. Ko pa pogledam ostale razvojne regije, ugotavljam, da imamo resen izziv, ki ga v prihodnjem desetletju lahko rešimo, če se za to odločimo,« je v uvodnem nagovoru poudaril minister Jevšek.

Minister je v uvodu med drugim tudi odgovoril na vprašanje, kako rešiti izziv, ki ga že rešujemo zadnjih trideset let? »Z jasno politično odločitvijo, da je skladen regionalni razvoj ena izmed ključnih prioritet naslednjega desetletja. Politični odločitvi pa morajo slediti ustrezni ukrepi. Zame je namreč skladen regionalni razvoj: delovno mesto z visoko dodano vrednostjo v oddaljenosti 30 km od doma, zdravo in varno okolje ter močen nabor družbenih dejavnosti oziroma storitev. To je tisto, k čemur stremimo. V čisto vseh dvanajstih razvojnih regijah.«