Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Eva Knez na gozdarskem srečanju poudarila pomen gozdarstva v Sloveniji

Državna sekretarka Eva Knez se je udeležila gozdarskega srečanja z naslovom »Gozdovi za prihodnost«, ki je posvečen 30 letnici delovanja javne gozdarske službe in Zavoda za gozdove Slovenije.
Državna sekretarka stoji za govorniškim pultom in govori.

Državna sekretarka Eva Knez | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Državna sekretarka Eva Knez je v svojem nagovoru poudarila pomen gozdarstva v Sloveniji: »Sonaravno in trajno naravnano gospodarjenje z gozdovi ima v Sloveniji dolgotrajno tradicijo. Ponekod več desetletno, drugod celo več stoletno. Družba današnjega časa se srečuje s številnimi velikimi izzivi in vse bolj gotovo je, da naš planet potrebuje drugačen pristop pri upravljanju z naravnimi viri.«

V nadaljevanju se je osredotočila tudi na podnebne spremembe, ki tudi v gozdarstvu prinaša velike izzive: »Moto današnjega praznovanja Gozdovi za prihodnost je izjemno relevanten. Pospešeno se namreč soočamo s podnebnimi spremembami, ki se v gozdu odražajo kot veliko število izjemnih vremenskih pojavov, kot naravne ujme rekordnega obsega, kot prekomerna namnožitev škodljivih organizmov in pojavljanje novih, doslej neznanih škodljivih organizmov.« Dodala, da je ključen izziv za gozdarsko stroko, kako gospodariti z gozdovi v prihodnosti, da bodo čim bolj odporni in kako ob naravnih ujmah hitro in učinkovito ukrepati.

Zavod za gozdove Slovenije je ustanovila Republika Slovenija leta 1993 z Zakonom o gozdovih. Zavod opravlja javno gozdarsko službo v vseh gozdovih na območju Slovenije ne glede na njihovo lastništvo. Zavod ima centralno enoto v Ljubljani in 14 območnih enot, ki so razdeljene na 93 krajevnih enot. Opravlja tudi javno službo s področja divjadi in lovstva in upravlja z osmimi lovišči s posebnim namenom. Skupaj je na zavodu zaposlenih 760 ljudi, od tega 186 s tridesetletnim jubilejem.