Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Tina Heferle: Nasilje v družini moramo obravnavati z vso resnostjo

V prostorih Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici je potekal posvet s področja nasilja v družini, ki ga je organizirala Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave.

Letošnji posvet je bil nekoliko drugačen, saj je prvič vključeval umetniški pristop - gledališko predstavo Pet vrst tišine. Igralci Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici so skozi odrske prizore prikazali doživljanje žrtev nasilja v družini. Ta inovativna zasnova, ki povezuje umetnost in stroko, je omogočila globlji vpogled v notranji svet žrtev in njihovih stisk, ki jih pogosto težko opišemo z besedami. Gledališki predstavi je sledila okrogla miza s strokovnjaki, ki so osvetlili različne vidike problematike nasilja v družini in predlagali konkretne rešitve za preprečevanje, odkrivanje in obravnavo nasilja.

Prisotne je nagovorila državna sekretarka Tina Heferle. »Nasilje v družini je pomembna, a tudi težka in zahtevna tematika. Kot družba jo moramo obravnavati z vso resnostjo in se odločno soočiti z izzivi, ki jih prinaša. Nasilje v družini je problem, ki presega zgolj fizične posledice – prizadene tudi posameznikovo duševnost, dostojanstvo in osnovno človečnost. Danes smo tukaj zbrani z enim samim ciljem: da skupaj najdemo boljše rešitve za preprečevanje, obravnavo in odpravljanje vseh oblik nasilja v družini,« je dejala. V govoru je izpostavila še, da za boj proti nasilju v družini ni pristojna zgolj ena institucija, organizacija ali sektor. Ustvarjanje varnega okolja je namreč vloga vseh ljudi in zahteva sodelovanje, podporo in angažiranost celotne skupnosti. »To lahko dosežemo z glasnim obsojanjem vsakršnih oblik nasilja, z nudenjem varnega in spodbudnega okolja za vse žrtve, z omogočanjem psihosocialne pomoči za žrtve in pri lajšanju odhoda iz nasilnega odnosa,« je še dejala državna sekretarka in dodala, da je prepričana, da bo posvet s pomočjo umetnosti in strokovnega znanja pripomogel k širjenju zavesti o pomembnosti ničelne tolerance do nasilja v naši družbi.

Več o posvetu v sporočilu za javnost na spletni strani policije.