Skoči do osrednje vsebine

Izplačila za območja z omejenimi dejavniki neobdavčena od 1. januarja 2025

Zaradi spremembe Zakona o dohodnini, ki predvideva ne obdavčitev intervencije za območja z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami (OMD), se bodo izplačila za to intervencijo pričela po 1. januarju 2025, ko omenjeni zakon stopi v veljavo. To bo številnim upravičencem iz naslova zbirne vloge za leto 2024 zagotovilo višji neto prejemek.

Upravne preveritve in pričetek izplačil v letu 2025

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija) je v letu 2024 prejela 53.749 zbirnih vlog, od tega 45.089 zbirnih vlog, ki uveljavljajo intervencijo OMD. Po zaključku obdobja vnosa zbirnih vlog, 10. julija 2024, se je na vseh ravneh pričel proces upravnih preveritev. Izplačila za intervencije iz zbirne vloge za leto 2024 se bodo, kot se je Agencija svojim upravičencem zavezala tekom letošnjih izplačil, izvajala v enakih časovnih okvirjih kot v prejšnjem programskem obdobju.

S 1. januarjem 2025 stopijo v veljavo spremembe Zakona o dohodnini, ki prinašajo davčno oprostitev za vse upravičence, ki uveljavljajo intervencijo OMD. Z namenom zagotovitve višjih neto prejemkov za tolikšno število upravičencev bo Agencija z izplačevanjem sredstev za OMD pričela 1. januarja 2025. Preostala izplačila si bodo sledila v delu začasnih odločb iz neposrednih plačil v januarju 2025, končnih odločb iz neposrednih plačil v marcu in aprilu 2025 ter za intervencije Ekološko kmetovanje, Dobrobit živali ter Kmetijsko-okoljsko-podnebna plačila v aprilu, maju in juniju 2025. Časovnica je objavljena na spletni strani Agencije.

Spletni pregledovalnik

Agencija obvešča, da je spletni pregledovalnik trenutno v fazi ponovne izgradnje, skladno s posodobitvami sistemov in povečano zahtevnostjo. Njegovo ponovno delovanje bo zagotovljeno do konca leta 2024.

Dodatne informacije

Za vse dodatne informacije in podporo se upravičenci lahko obrnejo na Agencijo preko naslednjih kanalov: