Skoči do osrednje vsebine

Slovenija aktivna pri implementaciji Akta o umetni inteligenci

V Bruslju je potekalo zasedanje Odbora za umetno inteligenco, ki Evropski komisiji in državam članicam svetuje in pomaga pri učinkoviti in dosledni implementaciji Akta o umetni inteligenci v njihove nacionalne zakonodaje s ciljem razviti konkurenčen inovacijski ekosistem umetne inteligence v Uniji.

dr. Aida Kamišalić Latifić s preostalimi udeleženci.

1 / 2

Zasedanja se je udeležila državna sekretarka na Ministrstvu za digitalno preobrazbo dr. Aida Kamišalić Latifić. Evropa vzpostavlja močen ekosistem za razvoj inovativne in zaupanja vredne umetne inteligence, ki poleg akta, ki je prvi tovrsten na svetu, zajema evropska digitalna stičišča (EDIHs), konzorcije evropske digitalne infrastrukture (EDICs) in podatkovne prostore, prostore za testiranje in eksperimentiranje (TEFs), regulatorne peskovnike (Regulatory sandboxes) in tovarne umetne inteligence (AI Factories).

Ministrstvo za digitalno preobrazbo, ki je zadolženo za implementacijo Akta o umetni inteligenci v nacionalno zakonodajo, pospešeno izvaja aktivnosti in je vključeno v številne pobude Evropske unije. V prihajajočih tednih bo med drugim ustanovljen strokovni svet za obravnavo vprašanj in svetovanje pri implementaciji akta, ki ga bodo sestavljali številni slovenski strokovnjaki na področju umetne inteligence.