Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na poti k energetski neodvisnosti in podnebni nevtralnosti

V sredo, 11. septembra 2024, je potekala 12. seja Vladne delovne skupine za koordinacijo projekta JEK2 (VDS JEK2). Člani skupine so se seznanili s statusom projekta JEK2 in razpravljali o vodenju projekta v skladu z Uredbo o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije na področju javnih financ.

Prav tako so se seznanili z napredkom pri pripravi pobude za državni prostorski načrt. Pobuda je trenutno v usklajevanju med GEN energijo d. o. o. in pristojnimi ministrstvi, predvidoma v oktobru bo GEN energija usklajeno pobudo poslala na Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE).

Vladna delovna skupina JEK2 sicer deluje od lanskega septembra. Skupina je bila ustanovljena z namenom koordinacije priprave podlag in pripravljalnih aktivnosti za projekt JEK2, spremljanja izvajanja projektnih aktivnosti, vzpostavitve delovnih razmerij med deležniki in priprave primernega regulatornega okvirja za pospešitev izvedbe projekta. Poglavitne naloge so vezane na procese umeščanja v prostor, licenciranje, izbor poslovnega modela, zapiranje finančne konstrukcije in strateški izbor dobavitelja opreme.

Dogovori in dosežki ob prvih dvanajstih mesecih delovanja VDS JEK2:

  • Priprava Resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije, ki potrjuje odločenost Slovenije pri razvoju jedrskega programa in izvedbi projekta JEK2. Resolucija je bila maja 2024 z več kot 90-odstotno večino sprejeta v Državnem zboru.
  • Ustanovitev jedrskega sektorja na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, ki bo zagotavljal podporo razvoju jedrskega programa in projektu na institucionalni ravni. V skladu z mednarodno prakso je VDS JEK2 v svojem prvem poročilu izpostavila potrebo po ustanovitvi skrbnika jedrskega programa v Sloveniji.
  • Koordinacija in pospešitev procesa umeščanja JEK2 v prostor, kar predstavlja pomemben korak k realizaciji projekta.
  • Identifikacija zakonskih vsebin za pripravo posebnega zakona za JEK2, ki bo omogočil optimalno izvedbo projekta.
  • Identifikacija kadrovskih potreb do leta 2035, ki predvideva ustvarjanje 1.000 novih delovnih mest.
  • Vključevanje slovenskih podjetij v globalne dobavne verige, kar bo omogočilo dodatne gospodarske priložnosti, povečanje konkurenčnosti domačih podjetij in višjo stopnjo lokalizacije projekta. Vlada je v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, GEN energijo d.o.o. in potencialnimi dobavitelji tehnološke opreme spodbudila dogodke, na katerih so se predstavniki slovenskega gospodarstva seznanili z načinom vključitve v jedrske dobavne verige.
  • Vodenje dialoga z različnimi deležniki, vključno z lokalnimi skupnostmi, regulatorjem in ministrstvi z namenom zagotavljanja celostne podpore projektu.
  • Obravnava ekonomskih vidikov projekta JEK2. Ekonomika projekta je bila s strani investitorja predstavljena medijem in javnosti.
  • Predstavitev statusa projekta različnim organizacijam, kot so Podnebni svet in Svet nevladnih organizacij pri MOPE z namenom vključevanja širše javnosti v razprave o prihodnosti jedrske energije v Sloveniji.

Priprave na posvetovalni referendum o JEK2

Z namenom zagotavljanja informacij državljanom, da bodo ti lahko sprejeli premišljeno in informirano odločitev o prihodnosti jedrske energetike v Sloveniji, je v okviru priprav na posvetovalni referendum o JEK2 Ministrstvo za okolje, prostor in energijo naložilo GEN energiji, da naj čim prej in v dogovorjenih rokih pripravi dokumentacijo, ki jo je GEN energija dolžna zagotoviti pred referendum. Do sedaj pripravljena dokumentacija, namenjena širši javnosti, je dostopna na spletni strani JEK2

Ključna sporočila projekta JEK2

V prvem letu delovanja VDS JEK2 so bili doseženi pomembni premiki, kar potrjuje močno politično in izvedbeno podporo projektu. Ključne informacije, na podlagi katerih se bodo državljani lahko odločili na referendumu, bodo pravočasno na voljo.
JEK2 je medgeneracijski projekt, ki odgovarja na ključne izzive prihodnosti, kot sta energetska neodvisnost in podnebne spremembe.