Skoči do osrednje vsebine

Srečanje znanosti in gospodarstva

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič je nagovoril zbrane na dogodku Znanstvena odličnost na stičišču generacij, ki ga je organiziral Lek, član skupine Sandoz.

»Dogodek združuje znanost in gospodarstvo, ugledne znanstvenice in znanstvenike ter mlade talente. Takšna sodelovanja so temelj razvoja naše države. Ker pa vemo, da nam primanjkuje kadrov, na ministrstvu načrtujemo ukrepe na tem področju. Izpostavil bi ponovno uvedbo razpisa za raziskovalke in raziskovalce v gospodarstvu, ki bo predvidoma objavljen v tem letu; na voljo bo 17,5 milijona evrov. Da bi se uveljavljeni slovenski raziskovalci oz. raziskovalke vrnili v Slovenijo, pripravljamo razpis, na podlagi katerega bi raziskovalka oz. raziskovalec ob vrnitvi v Slovenijo prejel milijon evrov za obdobje petih let. Zaradi demografskih razmer pa moramo pritegniti tudi mednarodne študentke in študente; eden od ukrepov je sprememba zakona o štipendiranju, ki bo omogočila, da štipendiramo tudi študentke in študente iz tujine, ki si želijo študirati v Sloveniji,« je v nagovoru poudaril minister dr. Papič.

Na dogodku je Lek 20 dijakinjam, dijakom in študentkam, študentom podelil štipendije, s tremi javnimi univerzami (Univerzo v Ljubljani, Univerzo v Mariboru in Univerzo na Primorskem) pa so simbolno podpisali sporazum o sodelovanju.

V sklopu dogodka je potekala tudi okrogla miza, na kateri sta Nobelov nagrajenec sir Gregory P. Winter in glavna znanstvena direktorica pri Sandozu Claire D'Abreu-Hayling spregovorila o pomenu sodelovanja in povezovanja različnih deležnikov za doseganje prebojnih inovacij, skupnih ciljev in družbene blaginje ter o vrednotah in osebnostnih značilnostih, ki so potrebne za doseganje odličnosti.