Skoči do osrednje vsebine

Akcija nadzora izvajanja monitoringa lastnosti goriv na kraju dobave

V okviru akcije v letu 2024 so inšpektorji za področje okolja Inšpektorata za okolje in energijo izvedli akcijo usmerjeni nadzorov nad izvajanjem monitoringa lastnosti goriv na kraju dobave. Nadzor so opravili pri 38 zavezancih. Kršitve so ugotovili pri dveh zavezancih, za pet zavezancev inšpekcijski postopek še ni končan.

Goriva, ki se dajejo na trg, morajo ustrezati predpisanim fizikalno-kemijskim lastnostim. Uredba o fizikalno-kemijskih lastnostih tekočih goriv določa, da morajo dobavitelji in distributerji goriv zagotavljati monitoring lastnosti goriv na kraju dobave za vsa goriva, ki se dajejo na trg neposredno končnim uporabnikom ali distributerjem. Monitoring fizikalno-kemijskih lastnosti goriv, ki ga opravljajo izvajalci monitoringa, pomeni sistematično vzorčenje in merjenje fizikalno-kemijskih lastnosti vzorcev goriv v skladu s predpisom, ki ureja monitoring fizikalno-kemijskih lastnosti goriv.

S ciljem, da bi zagotovili da goriva, ki se dajejo na trg, ustrezajo predpisanim fizikalno-kemijskim lastnostim in preverili, ali dobavitelji in distributerji goriv spoštujejo in izvajajo določila uredbe, je Ministrstvo za okolje podnebje in energijo Inšpekciji za okolje posredovalo seznam 38 zavezancev, ki v letu 2021 in/ali 2022 po njihovih podatkih niso zagotovili monitoringa lastnosti goriv na kraju dobave. Okoljski inšpektorji so v akciji usmerjenih nadzorov preverjali, ali predlagani zavezanci izvajalo monitoring in tudi, ali distributer vodi evidenco o datumu in kraju nabave ter o vseh predhodnih posrednikih v dobavni verigi do dobavitelja.

Pri devetih zavezancih so preverjali, ali so izvajali monitoring lastnosti goriv za leto 2022, pri 29 zavezancih pa za leto 2021. Skupaj sta bili ugotovljeni le dve kršitvi, en zavezanec ni izvedel monitoringa lastnosti goriv v letu 2021, drugi v letu 2022. Pet inšpekcijskih postopkov pa še ni končanih.

V štirih primerih so bile ugotovljene določene kršitve z drugega delovnega področja nadzora Inšpekcije za okolje, kot so kršitev s področja odpadnih vod, ravnanja z odpadki in skladiščenja nevarnih tekočin. V akciji je bilo ugotovljeno, da večina obravnavanih zavezancev ni zavezanih k izvedbi monitoringa kakovosti goriva, saj na trg ne dajejo goriv, ampak aditive za dizelska goriva, aditive, ki izboljšajo izgorevanje, zaščitna sredstva, stabilizatorje, pospeševalce, čistila, ki vsebujejo manjši % neosvinčenega bencina, trajnostna biogoriva (biodizel) ali so končni uporabnik dizelskega goriva in ekstra lahkega kurilnega olja. Nekateri imajo trošarinsko skladišče, v določenih primerih pa so zavezanci od Finančne uprave kupili plinsko olje oziroma zaseženo gorivo, ki so ga uporabili za lastne namene.