Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. septembra 2024

Druge nesreče v številkah

  • Močno deževje

V četrtek v zgodnjih jutranjih urah so obilne padavine zajele območje slovenske Istre, se čez dan pomikale proti notranjosti in do popoldneva zajele celotno državo. Vmes so nastajale krajevno močne nevihte, zaradi katerih so hitro naraščali vodotoki in nastajali hudourniki.

Meteorna voda je poplavljala prostore stanovanjskih in drugih objektov, ceste, parkirišča in podhode, povišani vodotoki pa so ogrožali objekte in ponekod poškodovali mostove. Močan veter je podiral drevesa in elektro drogove ter razkrival ostrešja objektov. Zaradi razmočenega terena so se sprožili številni zemeljski plazovi, udori ter zdrsi zemljin in kamnin.

Po zadnjih podatkih je bilo zabeleženih 468 dogodkov in sicer na območju regijskih centrov Koper (223), Celje (99), Ljubljana (50), Maribor (28), Postojna (15), Trbovlje (12), Novo mesto (9), Nova Gorica (9), Slovenj Gradec (7), Kranj (5), Murska Sobota (4), Brežice (3) in Ptuj (2).

Posredovalo je 166 gasilskih enot. Gasilci so prečrpavali meteorno vodo iz poplavljenih objektov in okolice objektov ter s protipoplavnimi vrečami preventivno zaščitili več objektov. Odstranjevali so podrta drevesa, prekrivali poškodovana ostrešja, s folijo prekrivali plazovite predele. Skupaj z delavci komunalnih podjetij so čistili propuste, odtoke, nanose zemljine in kamenja.

 

  • Nesreče na vodi in v vodi: 1
  • Nesreče v cestnem prometu: 16
  • Požari v objektih: 9
  • Požari na prometnih sredstvih: 3
  • Požari v naravi oziroma na prostem: 1
  • Tehnična in druga pomoč: 5

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje. 

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje do od danes popoldne do nedelje popoldne pod Karavankami in Kamniško Savinjskimi Alpami pihal okrepljen severni veter, ki bo občasno v sunkih presegal hitrost 70 km/h.

Od sobote popoldne do nedelje popoldne bo tudi na Štajerskem in v Prekmurju severni veter lahko presegal hitrost 70 km/h.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje. 

Obvestilo

Na območju sosednje države Avstrije bo med 9. septembrom in 5. oktobrom 2024 potekalo testno obveščanje prebivalcev preko SMS. Možno je, da bodo avstrijske SMS-e prejemali tudi uporabniki mobilnih telefonov, ki bodo v času testiranja na obmejnih območjih na slovenski strani meje. 5. oktobra 2024 bodo med 12.00 in 12.45 testirali sirene in hkrati pošiljali testne SMS-e.