Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kordež na tekmovanju ekip nujne medicinske pomoči

Državni sekretar Denis Kordež se je na Rogli udeležil odprtja 16. strokovno-izobraževalnega tekmovanja ekip nujne medicinske pomoči Slovenije. Gre za tradicionalni dogodek, na katerem se zberejo ekipe služb nujne medicinske pomoči (NMP) iz celotne države in opravijo številne praktične naloge.

Letos se je tekmovanja udeležilo enaindvajset ekip, ki bodo v treh dneh opravile več kot dvajset nalog, ki zajemajo scenarije reševanja v različnih pogojih, predvsem na terenu – in to ne glede na aktualne vremenske razmere.

Poudarek je na ukrepanju ob velikih nesrečah, sodelovanju z drugimi interventnimi službami, timskem delu in poznavanju ter usposobljenosti za obvladovanje najtežjih primerov iz vsakdanjega dela.

Ministrstvo za zdravje izvedbo dogodka tudi sofinancira, saj se zavedamo pomena delovanja usposobljenosti izvajalcev, še posebej pri delovanju v izrednih razmerah ob naravnih in drugih nesrečah. Tudi zato je državni sekretar Denis Kordež nagovoril zbrane na odprtju dogodka ter čestital organizatorjem za voljo in moč, da tako koristen projekt izvajajo že vrsto let. »Kolikor mi je znano, je recept za izvedbo odlično sodelovanje stroke, organizatorjev, lokalne skupnosti in praktično vseh služb, ki delujejo v okviru zaščite in reševanja in katerih usklajeno delo z enotami NMP je še posebej pomembno ob velikih nesrečah.«

Ob tem je še zatrdil, da je prenova sistema NMP ena od prioritet Ministrstva za zdravje v naporih za stabilizacijo zdravstvenega sistema. »Ukrepi za izboljšanje razmer se bodo nadaljevali. Je pa dejstvo, da so aktivnosti in sama hitrost sprememb vezani tudi na ostale segmente zdravstvenega varstva, predvsem na krepitev primarnega nivoja in delovanja NMP v bolnišnicah. Zato se je treba vseh sprememb lotiti premišljeno, stopenjsko in zanje ustvariti tudi ustrezne zakonske podlage.« Na koncu se je vsem reševalcem zahvalil za njihovo delo in prizadevanja, da dejavnost sistema nujne medicinske pomoči v Sloveniji še naprej ostaja na visokem nivoju.