Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin v Armeniji opravil politične konzultacije in sodeloval na Erevanskem dialogu

Državni sekretar Marko Štucin se je v Armeniji udeležil konference z naslovom Erevanski dialog, pod okriljem armenskega ministrstva za zunanje zadeve in opravil politične konzultacije.
Štucin na odru, med več govoric, sedi in razpravlja

Državni sekretar Marko Štucin se je v Armeniji udeležil konference z naslovom Erevanski dialog | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Štucin je na Erevanskem dialogu sodeloval na panelu z naslovom Multilateralizem demokracij: kako majhne in srednje velike demokracije okrepijo svojo odpornost. V nastopu je poudaril Evropsko unijo kot primer dobrega in uspešnega sodelovanja majhnih in srednje velikih demokracij na regionalni ravni. Prav o tem bodo države lahko razpravljale 25. septembra 2024 na razpravi na visoki ravni z naslovom Voditeljstvo za mir, ki ga bo gostila Slovenija kot predsedujoča nestalna članica Varnostnemu svetu OZN v mesecu septembru.

Državni sekretar je opravil tudi politične konzultacije z namestnikom armenskega zunanjega ministra Vahanom Kostanyanom in nadaljeval bilateralni dialog, vzpostavljen med sogovornikoma ob robu letošnjega Blejskega strateškega foruma. Razpravljala sta o dobrih bilateralnih odnosih med Slovenijo in Armenijo, o armenski evropski perspektivi, o aktualnih geopolitičnih dogajanjih in o vlogi Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta OZN.

Srečanje je opravil še z namestnikom armenskega zunanjega ministra Paruvyrom Hovhannisyanom, s katerim sta raziskala možnosti poglobitve gospodarskega sodelovanja med državama in spregovorila o poteku širitvenega procesa EU.