Skoči do osrednje vsebine

Gospodarska diplomacija na izboru osrednjeslovenske Gazele 2024

V okviru srečanja za izbor osrednjeslovenske gazele je generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo Slobodan Šešum predstavil podporo gospodarske diplomacije slovenskim podjetjem pri širitvi poslovanja na tuje trge in opisal načine delovanja gospodarske diplomacije.
Slobodan Šešum, portret

Slobodan Šešum, generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve | Avtor: Bojan Velikonja/Dnevnik

Zbranim je pojasnil tudi povezanost z mrežo diplomatsko-konzularnih predstavništev, konkretne primere podpore podjetjem preko projektnega gospodarskega sklada in dobre prakse pri internacionalizaciji slovenskih podjetij v tujini.

Predstavil je prihodnje načrte ministrstva in povabil podjetja k sodelovanju pri načrtovanih obiskih na visoki ravni, ki jih bo spremljala poslovna delegacija, ter na mednarodne poslovne dogodke, ki so prav tako lahko poslovna priložnost.

Družba medijskih vsebin Dnevnik letos že 24. leto organizira projekt Gazela, ki išče in postavlja na oder najboljša najhitreje rastoča slovenska podjetja. V sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije in Zbornico osrednjeslovenske regije je bila razglašena osrednjeslovenska gazela leta 2024. Izmed nominiranih podjetij Hyla, Lenis in Plan-Net Solar je priznanje za osrednjeslovensko gazelo letos prejelo podjetje Hyla.

Družinsko podjetje Hyla izredno dobro obvladuje svojo tržno nišo in je lasten inženirski izum uspelo razviti v svetovno znamko vodnega sesalnika, s katero so prisotni na 70 trgih. Kolektiv 75 zaposlenih je v letu 2023 ustvaril dodano vrednost prek 156.000 evrov. Prodajo so v petih letih podvojili in je v letu 2023 presega 33 milijonov evrov. Ob tem ima podjetje še vedno velik potencial za rast.

Zbrane sta nagovorila tudi Miran Lesjak, odgovorni urednik časnika Dnevnik, in Dejan Crnek, podžupan Mestne občine Ljubljana. Priznanje sta na prireditvi predala Petra Golmajer, predsednica organizacijskega odbora Gazela in Rok Pavlin, direktor Zbornice osrednjeslovenske regije. Prevzel ga je Janez Pogačar, direktor podjetja Hyla.

Po opravljenih regionalnih izborih gazel bo slovesna razglasitev zlate gazele 2024 21. oktobra v Cankarjevem domu.