Skoči do osrednje vsebine

GOVSI Podkast: »Demokracija je napadena«

V novi epizodi se je voditelj Zoran Potič pogovarjal z uglednim ameriškim profesorjem na področju komuniciranja in javne diplomacije Nicholasom J. Cullom. Govorila sta o zgodovini dezinformacij, značilnosti dezinformacij dandanes ter izzivih, ki jih za demokracijo prinašajo sodobne tehnologije in vse večje količine (dez)informacij.

»Sovražnik pravzaprav ni več ideologija, temveč resnica sama. Demokracija je napadena, zato moramo zgraditi informirano družbo, ki se bo zavedala nevarnosti dezinformacij in umetne inteligence,« je med drugim povedal gost, ki je eden vodilnih učenjakov na področju mednarodnih odnosov in tako imenovane mehke moči.

Nicholas J. Cull je zgodovinar, katerega raziskave se osredotočajo na vpliv javne diplomacije ter na to, kako države uporabljajo kulturo in medijske strategije, da oblikujejo svojo globalno podobo. Je avtor številnih vplivnih knjig, med drugim Javna diplomacija: Nauki iz preteklosti (angleško Public Diplomacy: Lessons from the Past) ter Javna diplomacija: Temelji za globalno udejstvovanje v digitalni dobi (angleško Foundations for Global Engagement in the Digital Age). Je ustanovni direktor programa javne diplomacije na Univerzi Južne Kalifornije, kjer poučuje še danes.

Vabljeni k poslušanju in ogledu podkasta.