Skoči do osrednje vsebine

Podpis dveh francosko-slovenskih sporazumov o sodelovanju na področju civilne rabe jedrske energije

S podpisom dveh sporazumov do krepitve sodelovanje slovenskega in evropskega jedrskega sektorja na področju civilne rabe jedrske energije.
Skupinska fotografija podpisnikov sporazumov za konferenčno mizo, na kateri so slovenska, evropska in francoska zastava.

Z leve proti desni: Jan van der Lee, prof. dr. Zdravko Kačič, Vakis Ramany, Florence Lévy, dr. Jure Gašparič, prof. dr. Boštjan Zalar. | Avtor: Željko Stevanič/IFP

Slovesnost podpisa sporazumov je potekala pod pokroviteljstvom francoske veleposlanice v Sloveniji Florence Lévy in državnega sekretarja na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije Republike Slovenije dr. Jureta Gašpariča. Udeležili so se je Vakis Ramany, podpredsednik francoskega podjetja za oskrbo z električno energijo (francosko Électricité de France – EDF), odgovoren za mednarodni jedrski razvoj, Jan van der Lee, izvršni direktor Mednarodnega inštituta za jedrsko energijo (francosko Institut International de Nucléaire – I2EN), prof. dr. Boštjan Zalar, direktor Instituta Jožef Stefan (IJS) in prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru.

Ob priznavanju ključne vloge jedrske energije pri doseganju evropskih ciljev podnebne nevtralnosti od leta 2050 in zagotavljanju večje energetske neodvisnosti so se podpisniki s sporazumoma zavezali h krepitvi slovenskega in evropskega jedrskega sektorja, zlasti če se bo Slovenija odločila za izgradnjo novega bloka v jedrski elektrarni Krško.

Francoska veleposlanica Florence Lévy je v pozdravnem nagovoru izpostavila, da je »Francija v celoti zavezana sodelovanju s Slovenijo pri nadaljnjem razvoju jedrskega sektorja, spodbujanju oskrbovalne verige in podpiranju razvoja znanj.« Poudarila je, da sta sporazuma korak v tej smeri in sta povsem v skladu s francosko-slovenskim strateškim partnerstvom iz leta 2011, katerega zadnji akcijski načrt je bil podpisan 8. januarja 2024.

Državni sekretar dr. Jure Gašparič je poudaril, da Vlada Republike Slovenije podpira nadaljnjo civilno uporabo jedrske energije, saj je ta skupaj z obnovljivimi viri ključna za zeleni prehod. »Na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije se zavedamo, da je za razvoj uspešnega in varnega jedrskega programa potrebno sodelovanje med industrijo, znanostjo in vlado, okrepljeno z mednarodnimi partnerstvi. Vsakdo sam zmore veliko, skupaj pa lahko storimo več. Današnji podpis sporazumov je korak v tej smeri,« je dejal.

Memorandum o sodelovanju med EDF in Institutom »Jožef Stefan« se nanaša na raziskave in razvoj, tako na področju gradnje novih jedrskih elektrarn kot na področju malih modularnih reaktorjev (angleško Small Modular Reactor – SMR). Vakis Ramany je ob podpisu dejal: »Sporazum je del strateškega razvoja sodelovanja med Francijo in Slovenijo, ki ga družba EDF podpira že več let. Naš ključni cilj je vzpostaviti evropsko skupino jedrskih reaktorjev, ki jih je razvil EDF, in evropsko jedrsko industrijo, ki bo odgovor na izzive konkurenčnosti, energetske varnosti in suverenosti naše celine. Slovenija je v središču te strategije.«

Sporazum predvideva sodelovanje na področju usposabljanja in skupne uporabe raziskovalnih zmogljivosti za razvoj partnerstev med laboratoriji. Prof. dr. Boštjan Zalar, direktor IJS, je povedal: »Sporazum bo IJS omogočil dostop do strokovnega znanja EDF na področju jedrske industrije in spodbujal razvoj novih projektov, vključno z možnostjo sodelovanja pri izgradnji novega raziskovalnega reaktorja na IJS. Sporazum bo IJS pomagal pri širjenju mednarodnega sodelovanja na področju jedrske energije in krepitvi njegove vloge v evropski raziskovalni in tehnološki skupnosti ter krepil energetsko neodvisnost ter tehnološko suverenost Slovenije.«

Namen memoranduma o soglasju med Mednarodnim inštitutom I2EN in Univerzo v Mariboru je razvoj novih visokošolskih programov na področju jedrske znanosti in tehnologije, kar predstavlja pomemben korak pri dolgoročni krepitvi kadrovskih in tehnoloških zmogljivosti univerze. V tem okviru bo Mednarodni inštitut I2EN pomagal pri evalvaciji novih študijskih programov Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru, da bi institucija lahko pridobila akreditacijo in utrdila svojo mednarodno priznano odličnost.

»Novo sodelovanje odraža naše ambicije in željo, da skupaj z I2EN razvijemo nove študijske programe s področja jedrske znanosti in inženirstva na vseh akademskih stopnjah,« je dejal prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru. »V tem vidimo svoj prispevek in odgovornost pri krepitvi slovenskih tehnoloških in industrijskih zmogljivosti na področju civilne rabe jedrske energije,« je dodal.

Dokument vključuje tudi več ključnih pobud, med drugim spodbujanje izmenjav študentov in raziskovalcev na vseh akademskih ravneh, skupno pripravo evropskih projektov in možnost opravljanja delovne prakse v Franciji. »Veseli nas, da smo s kolegi z Univerze v Mariboru podpisali ta sporazum,« je dejal Jan van der Lee, izvršni direktor I2EN. Francija in Slovenija že uspešno sodelujeta na področju jedrske energije. Tovrstno sodelovanje predstavlja močno podporo študentom in pedagoškemu osebju v obeh državah.