Skoči do osrednje vsebine

Postojnski nogometni turnir S športom do strpnosti

Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov je v sodelovanju z nogometnim klubom NK Proteus Postojna in Nogometno zvezo Slovenija v soboto, 7. septembra, uspešno izpeljal promocijski nogometni turnir pod sloganom S športom do strpnosti. Na turnirju strpnosti so zmagovalni pokal dvignili mladoletniki brez staršev, ki so nastanjeni v namestitvi za mladoletne osebe brez spremstva v Postojni.

Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov (UOIM) je s projektom namestitve in oskrbe mladoletnikov brez spremstva dosegel zavidljivo raven upravljanja z evropskimi sredstvi, saj je bil projekt uvrščen med 20 primerov dobre prakse porabe evropskih sredstev v letošnjem letu (Portal - evropska sredstva). UOIM je z organizacijo nogometnega turnirja počastil lep dosežek, hkrati pa zagnal projekt, ki bi lahko v prihodnjih letih postal tradicionalen. UOIM in domači postojnski nogometni klub NK Proteus Postojna sta na turnirju spletla tesne vezi, lokalni nogometni klub pa bi lahko omogočal vadbo nogometa še večjemu številu mladoletnikov brez spremstva, ki so nastanjeni v namestitvi za mladoletnike brez spremstva. Na turnirju se je namreč izkazalo, da je med mladoletniki, ki so v oskrbi UOIM, veliko športnih talentov, saj je ekipa mladoletnih oseb brez staršev zabeležila dve zmagi brez poraza.

Na turnirju so se pomerile tri ekipe: ekipa mladoletnih oseb brez spremstva, katere člani so nastanjeni v Postojni, ekipa begunske reprezentance Slovenije, ki deluje pod okriljem NZS in domača ekipa NK Proteus Postojna. Turnir je potekal po principu triangla, ko vsakdo igra z vsakim, igrali pa so v formatu 6+1, to je sedem igralcev (z golmanom), na manjšem travnatem igrišču z goloma v dimenziji petih metrov. Najprej sta se pomerili ekipa domačinov NK Proteus in ekipa mladoletnikov brez staršev, na tej tekmi so zmagali mladoletni migranti z rezultatom 1 : 0. V naslednji so se zmagovalci pomerili z begunsko reprezentanco Slovenije, ki bo zastopala slovenske barve na letošnjem že tretjem evropskem prvenstvu Unity Euro Cup 2024, ki ga organizirata Evropska nogometna zveza (UEFA) in Visoki komisariat UN za begunce (UNHCR). Na evropskem prvenstvu za begunske ekipe bo sodelovalo 16 držav, letos prvič tudi Slovenija. Tudi na drugi tekmi so zmago odnesli mladoletniki brez spremstva (2 : 0), kar pomeni, da je pred begunsko reprezentanco še svetla prihodnost, ker bi lahko v prihodnosti, ko bodo mladoletniki brez staršev postali polnoletni (in če bodo pridobili status begunca) okrepili  reprezentančne vrste. V tretji in zadnji tekmi (v dolžni dva krat 15 minut) sta se pomerili begunska reprezentanca NZS in NK Proteus Postojna, zmago je odnesla begunska reprezentanca. Turnir je zanjo predstavljal odlično priložnost za priprave pred evropskim prvenstvom begunskih reprezentanc, ki bo potekalo 10. oktobra v Nyonu v Švici, kjer ima sedež UEFA. Vsaka ekipa je prejela pokal glede na uvrstitev, vsak član nogometnih ekip pa spominske majice, ki jih bodo spominjale na lep športni dogodek. Razšli so se v prijateljskem duhu z obljubo, da se prihodnje leto znova pomerijo na nogometni tekmi, ki bi lahko v Postojni pod sloganom S športom do strpnosti postala tradicionalna.