Skoči do osrednje vsebine

Študentom na seminarju Balkan says 2024 predstavili dejavnosti pri preprečevanju dezinformacij

Direktorica Urada vlade za komuniciranje (UKOM) Petra Bezjak Cirman je evropskim študentom na 12. seminarju Balkan says 2024 v Ljubljani na panelu z naslovom Informacijska motnja: Krepitev odpornosti Zahoda proti tujim informacijskim manipulacijam predstavila vladne dejavnosti pri preprečevanju dezinformacij.
Direktorica Urada za komuniciranje sedi za omizjem poleg drugih dveh govorcev in govori študentom v dvorani. Poleg mize je govorniški pult, za katerim stoji moderator.

Mag. Katja Geršak, generalmajor Dobran Božič, Petra Bezjak-Cirman in Igor Zidarič.

»Pred evropskimi volitvami smo skupaj z Ministrstvom za digitalno preobrazbo izvedli kampanjo za ozaveščanje slovenskih državljanov o nevarnostih širjenja dezinformacij ter o pomenu preverjanja informacij. Pod sloganom Ustavimo dezinformacije – PREBERI, PREMISLI, PREVERI smo izvedli različne komunikacijske in promocijske dejavnosti. Kampanja je vključevala oglaševanje v slovenskih medijih, kot tudi sodelovanje s slovenskimi vplivneži na enem od družbenih omrežjih,« je povedala Bezjak Cirman. V dogovoru z delovno skupino East StratCom Task Force iz Evropske službe za zunanje delovanje, odgovorno za spletno stran EUvsDisinfo, je UKOM začel v slovenščino prevajati njihov tedenski bilten, ki ga objavljamo na državnem portalu GOV.SI. Tedenski bilten ponuja pregled najpomembnejših poskusov tujih akterjev za manipulacijo in vmešavanje v informacijski prostor Evropske unije in njene soseščine.

»Pomembno je, da so ljudje ozaveščeni o pojavu FIMI (tuje manipuliranje z informacijami in vmešavanje) in širjenju dezinformacij, njihovih nevarnostih in vplivu, ki ga imajo na njihovo delo in življenje. UKOM je zato na vladnem portalu GOV.SI vzpostavil spletno stran, namenjeno ozaveščanju o dezinformacijah, ki vsebuje osnovne informacije o tej temi,« je poudarila direktorica UKOM.

Pri sekretariatu Sveta za nacionalno varnost Slovenije je od novembra 2023 ustanovljena delovna skupina za spremljanje tujih poskusov vmešavanja v naše demokratične procese. Na panelu, ki ga je vodil Igor Zidarič (Euro-Atlantic Council of Slovenia), sta sodelovala še generalmajor Dobran Božič, vojaški svetovalec ministra za obrambo in mag. Katja Geršak, izvršna direktorica pri Regionalnem Dialogu.