Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: »Moč naroda ne izhaja iz razdvajanja, ampak iz skupnih vrednot«

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes v Vipavi udeležil proslave ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini, kjer je bil slavnostni govornik.

Na današnji dan pred 77 leti je začela veljati Pariška mirovna pogodba, ki je omogočila, da se je večina Primorske po dolgem trpljenju pod fašizmom znova pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije. Letošnja proslava je potekala pod naslovom "Moja pesem, je himna srca", verzom vipavskega pesnika Draga Bajca.

»Kot vrt brez rož, kot obraz brez nasmeha, kot Jadran brez pesmi škržatov. Takšna bi bila danes. Slovenija brez Primorske, dežele sonca, gostoljubnosti in predvsem svobodomiselnih ljudi. Zato verjamem, da današnji dan ni le praznik nas Primorcev, ampak praznik cele Slovenije,« je uvodoma povedal premier dr. Golob.

Dodal je, da je bil pesnik in duhovnik Simon Gregorčič v svoji pesnitvi Soči precej jasnoviden. Samo nekaj desetletij je minilo in njegova prerokba se je udejanjila. »Napovedal je kalvarijo prejšnjega stoletja, žal se je ta uresničila. Prva svetovna vojna je prinesla grozote, za njimi je prišel v naše kraje fašizem. V naših ljudeh je pustil neizbrisne sledi nasilja in zatiranja, a prebudil v nas tisto najbolj plemenito, neizmerno željo po svobodi in uporu proti ideologiji sovraštva,« je povedal premier. Nadaljeval je: »Organizacija TIGR je bila med prvimi, ki je svetu dokazala, da se strahu da zoperstaviti s pogumom. In nismo se vdali. Po dveh letih narodnoosvobodilnega boja je Italija kapitulirala.«

Tudi po vrnitvi Primorske matični domovini je več kot sto tisoč Slovencev ostalo na drugi strani meje. Zadnji dve desetletji živimo v skupni širši skupnosti in premier je izrazil upanje, da se s tem njihov položaj izboljšuje. »Vsem našim zamejskimi rojakinjam in rojakom bi rad sporočil, da Slovenija ostaja vaša matična domovina. Vaš boj za identiteto in jezik bo za vedno zapisan v našem srcu in našem kolektivnem spominu,« je nagovoril rojake, ki živijo na drugi strani meje.

»Zgodovina v sebi nosi niz brezčasnih lekcij, tudi o tem, kako ideologija sovraštva in nestrpnosti nikomur nikoli ni prinesla ne miru ne svobode, tako tistemu, ki je zatiral, kot tistemu, ki je bil zatiran,« je dodal.

V nadaljevanju je poudaril, da je Slovenija danes varna država, na nas ne padajo bombe. Opozoril je, na sovražni govor, laži in manipulacije, ki ne ubijajo naših teles, ubijajo pa našo dušo. »Naša odgovornost je, da jih zavrnemo in zavarujemo naše skupne vrednote – vrednote sožitja in svobode. Moč naroda nikoli ne izhaja iz razdvajanja, ampak vedno samo iz skupnih vrednot.«

Premier je v slavnostnem govoru izpostavil tudi pomen enotnosti. Le na Primorskem se je zgodilo, da so bili v veri v svobodo združeni tako slovensko duhovništvo kot tudi borci pod rdečo zvezdo, je povedal. »In prav ta enotnost je edina, ki nas lahko pripelje do tega, da bomo tudi v prihodnje ustvarjali velike ambicije in cilje,« je povedal.

Dodal je, da vse to terja tudi pogum posameznika. »Pogum, ki ga mora vsak od nas zbrati za to, da naredi pravo stvar v pravem trenutku,« je povedal premier dr. Golob. Dodal je, da so današnji izzivi zagotovo kompleksni, a ko se naučimo lekcij, jih lahko tudi uspešneje rešujemo. V nadaljevanju je spregovoril o enem izmed večjih izzivov, s katerim se Slovenija sooča - kako ohraniti naš javni zdravstveni sistem, ki ga nam ga zavida praktično cel svet. Kako poskrbeti, da bo javni zdravstveni sistem v prihodnje ne le ostal, ampak še bolje izpolnjeval svoje poslanstvo. Ob tem je premier povedal, da resnično ceni slovenske zdravnike.

»Naša moč ni v tem, da smo vsi enaki, ampak v tem, da kljub razlikam prisluhnemo drug drugemu in iščemo skupne rešitve. Verjamem, da se vsak od nas sooča z večjimi in manjšimi izzivi,« je povedal premier dr. Golob. Zaključil je, da je odločen, da skupaj poskrbimo, da bo naš narod še naprej prosperiral. In zaključil: »Vstala Primorska!«