Skoči do osrednje vsebine

Direktorica Znoj na srečanju vodij veterinarskih služb v Budimpešti

V Budimpešti je od 11. do 13. septembra 2024 potekalo neformalno srečanje vodij veterinarskih služb, ki se ga je udeležila tudi generalna direktorica Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vida Znoj.

V uvodu je potekalo zasedanje Vrha veterinarskih služb med EU in Zahodnim Balkanom, ki so se ga udeležili predstavniki CVO EU, Evropskega združenja za prosto trgovino (EFTA) in vodje veterinarskih služb regije Zahodnega Balkana. Predstavniki so delili svoje nedavne izkušnje s cepljenjem proti različnim nalezljivim boleznim. Evropska komisija je predstavila pravni okvir in možnosti za podporo veterinarskim službam na Zahodnem Balkanu za izvajanje kampanj cepljenja. Predstavnik Svetovne organizacije za zdravje živali (WOAH) je poudaril potrebo po meddržavnem sodelovanju in pozdravil skupno pobudo.

Udeleženci srečanja so se strinjali, da bosta okrepljena komunikacija in sodelovanje s sosednjimi državami zunaj Evropske unije spodbudila regionalni uspeh pri nadzoru zdravja živali in okrepila pristop "eno zdravje" (angleško One health). Madžarsko predsedstvo je po izmenjavi mnenj ocenilo, da so za učinkovit boj proti čezmejnim boleznim živali potrebni skupni pristopi in sodelovanje na več ravneh ter da je podpora EU krepitvi zmogljivosti veterinarskih služb v bližnji soseščini zelo dragocena in cenjena. 

V drugem sklopu je potekalo neformalno srečanje vodij veterinarskih služb iz EU in EFTA. Razpravljali so o pripravi regionalnega zasedanja WOAH, ki bo v Uzbekistanu. Komisija je predstavila informacije o stanju bolezni živali v EU. Težavo še vedno predstavlja afriška prašičja kuga, ki se ji je pridružila še bolezen modrikastega jezika in kuga drobnice. 

Naslednje zasedanje vodij veterinarskih služb bo v Bruslju 6. novembra 2024.