Skoči do osrednje vsebine

Dr. Roman Jerala prejel že drugi projekt ERC za uveljavljene raziskovalce

Evropski raziskovalni svet (angleško European Research Council – ERC) je med dobitnike projekta za uveljavljene raziskovalce na zadnjem razpisu uvrstil tudi dr. Romana Jeralo s Kemijskega inštituta, ki bo vodil petletni 2,5 milijona evrov vreden projekt. Dr. Jerala je pridobil že drugi tovrstni raziskovalni projekt ERC. Za ta izjemen uspeh mu iskreno čestitamo.

Tudi novi raziskovalni projekt PROFI (angleško Protein function regulation through inserts for response to biological, chemical and physical signals – PROFI) je prijavil na panel za biotehnologijo in biosistemsko inženirstvo z gostiteljsko ustanovo Kemijskim inštitutom in bil izbran v ostri mednarodni konkurenci.

S tem je dr. Roman Jerala postal tretji nosilec dveh raziskovalnih projektov ERC Sloveniji, ki so bili vsi prijavljeni z raziskovalnimi ustanovami v Sloveniji. Preostala dva dvojna dobitnika sta še dr. Tomaž Prosen s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in dr. Dragan Mihailović z Instituta »Jožef Stefan«. Tako Slovenija nadaljuje uspešno pot pri prijavah na razpise ERC v okviru Obzorja Evropa, še posebej pa nas veseli, da so nekateri izjemni nosilci raziskovalnih projektov ERC po njihovem zaključku uspešni tudi z naslednjo prijavo na razpise ERC.

Za Kemijski inštitut kot gostiteljsko ustanovo je to zdaj že šesti raziskovalni projekt ERC: dva projekta so pridobili za začetek samostojne poti in štiri za uveljavljene raziskovalce. Dr. Roman Jerala je v povezavi z že zaključenim raziskovalnim projektom ERC pridobil in izvedel tudi projekt ERC za potrditev koncepta za razvoj inovativnega potenciala raziskovalnih rezultatov Ccedit.

Osrednji namen zelo ambicioznega projekta PROFI je priprava novih načinov uravnavanja delovanja proteinov, s katerimi se jih bo naredilo odzivne na prisotnost drugih proteinov, zapis ribonukleinskih kislin pa tudi na mehansko silo. V projektu se bo uporabilo načrtovanje proteinov na osnovi umetne inteligence ter modularne principe, ki jih je razvil dr. Roman Jerala s sodelavci. Proteini igrajo ključno vlogo v večini bioloških procesov in z novim načinom njihovega uravnavanja nameravajo pripraviti proteine, ki bodo zanimivi za terapevtsko uporabo, kot je imunoterapija raka.

Projekti ERC so izrednega pomena ne le za nosilce in nosilke, saj jim omogočajo kreativno znanstveno svobodo in večletno finančno neodvisnost pri izvajanju svojih raziskav, ampak pomembno vplivajo tudi na krepitev kapacitete širše raziskovalne skupnosti in njene mednarodne prepoznavnosti. Sodelovanje na tovrstnih ambicioznih projektih prispeva k razvijanju prihodnje generacije vrhunskih raziskovalcev in raziskovalk v Sloveniji.

Krepitev znanstvene odličnosti, karierni razvoj raziskovalk in raziskovalcev ter internacionalizacija sta pomembni prioriteti Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Zato ministrstvo skupaj z Javno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost z različnimi ukrepi aktivno podpira raziskovalke in raziskovalce v Sloveniji pri prijavah na razpise ERC. Zagotovljena stabilna podpora prispeva k uspešnosti prijav, ki se je v zadnjih letih vidno okrepila.

Mnogo teh ukrepov je uspešno izkoristil tudi dr. Roman Jerala, ki vedno z veseljem pomaga tistim, ki se želijo prijaviti na razpise ERC.