Skoči do osrednje vsebine

Javna obravnava predloga novele Zakona o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je pripravilo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja.
Primer elektronske osebne izkaznice.

Elektronska osebna izkaznica.

Predlog zakona prinaša uskladitev z novelo Zakona o osebni izkaznici (ZOIzk-1A), ki bo predvidoma odpravila spodnjo starostno omejitev za pridobitev elektronske osebne izkaznice (ta vsebuje sredstvi elektronske identifikacije ter kvalificirano potrdilo za elektronski podpis), ki je trenutno zamejena na 12 let, in bo tako omogočila, da bo že osebna izkaznica novorojenčka vsebovala sredstvo elektronske identifikacije nizke ravni zanesljivosti.  

Poleg navedenega predlog zakona z namenom preprečevanja zlorab bolj celovito in jasno določa obveznost skrbnosti ravnanja imetnika sredstva elektronske identifikacije ter kvalificiranega potrdila. 

S predlaganimi spremembami se z vidika večje digitalne dostopnosti tudi sledi olajševanju postopkov v zvezi z ustvarjanjem pooblastil v elektronski obliki za identifikacijo in avtentikacijo pooblaščenca in njihovo uporabo v pravnem prometu.  

Predlagan zakon tudi daje možnost vladi, da poleg upravnih enot, določi še druge organe, pristojne za prejem pooblastil, s katero želimo omogočiti zainteresiranim javnim subjektom (npr. zdravstvenim ustanovam), da za svoje storitve vzpostavijo sprejemna mesta, državljanom, ki niso vešči elektronskega poslovanja ali pa nimajo ustreznih elektronskih sredstev, pa olajšamo dostop do takega poslovanja.  

Zainteresirani deležniki lahko podajo svoje predloge in pripombe na predlog zakona do 16. oktobra 2024, in sicer na elektronski naslov gp.mdp@gov.si

Predlog predpisa se nahaja na povezavi: eUprava - Predlog predpisa (gov.si)