Skoči do osrednje vsebine

Začetek ocenjevanja gospodarske škode zaradi neurij z vetrom in poplavami 19. – 20. julija 2024

Gospodarsko ministrstvo je začelo ocenjevati neposredno škodo v gospodarstvu, ki so jo povzročila močna neurja z vetrom, zemeljskimi plazovi in poplavami 19. in 20. julija 2024. Ministrstvo poziva oškodovance (gospodarske družbe, podjetnike, posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, zavodi in zadruge), da prijavijo oceno škode na gospodarsko ministrstvo najkasneje do vključno 30. 9. 2024.

Vloge lahko posredujejo oškodovanci s sedežem v Republiki Sloveniji v naslednjih prizadetih občinah: Dobrna, Ljubno, Luče, Mozirje, Solčava, Šoštanj, MO Velenje, Vojnik, Cerklje na Gorenjskem, Preddvor, Tržič, Trzin, Mengeš, Litija, Slovenska Bistrica, Makole, Kungota, Šentilj, Destrnik, Juršinci, Majšperk, Ormož, Središče ob Dravi, Sveti Tomaž, Črna na Koroškem, Dravograd, Mislinja, Muta, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec in Jezersko.

Oškodovanci lahko prijavijo škodo na strojih in opremi, škodo nastalo zaradi uničenja zalog ali škodo zaradi izpada prihodka.

Na spletni strani ministrstva je objavljena informacija o začetku postopka ocenjevanja škode s pripadajočim obrazcem za oceno škode ter navodili za izpolnjevanje obrazca.

Oškodovanci morajo oceno škode posredovati na elektronski naslov: poplave2024.mgts@gov.si (z oznako »Poplave julij 1 2024« in pripisom naziva oškodovanca), najkasneje do 30. 9. 2024

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport bo morebitne nadaljnje ukrepe odprave posledic škode izvajalo le v primeru zagotovitve finančnih sredstev v proračunu Republike Slovenije. Če bodo sredstva zagotovljena, bodo morali oškodovanci na poziv ministrstva predložiti dokazila o dejanski škodi (cenilna poročila, računovodski podatki).

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je na osnovi sklepa Uprave RS za zaščito in reševanje, Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN) in Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode zadolženo za pripravo ocene škode zaradi posledic močnih neurij s plazovi in poplavami 19. in 20. julija 2024 v gospodarstvu na območju prizadetih občin.

  • Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je na osnovi sklepa Uprave RS za zaščito in reševanje št. 844-20/2024-38-DGZR z dne 31. 7. 2024 in dopolnilnega sklepa št. 844-20/2024-44-DGZR z dne 10. 8. 2024, na podlagi Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN) in Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode zadolženo za pripravo ocene škode zaradi posledic močnih neurij s plazovi in poplavami 19. in 20. julija 2024 v gospodarstvu na področju prizadetih občin.