Skoči do osrednje vsebine

Izberi sebe, ne kajenja - akcija za zdrav življenjski slog mladih

V novem šolskem letu nadaljujemo akcijo ozaveščanja za preprečevanje uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki je namenjena mladim. Tobak in povezani izdelki vsebujejo nikotin, ki je zasvojljiv. Zato je naše sporočilo mladim, pred katerimi so odprte še vse poti: "Izberi sebe, ne kajenja". Želimo, da bi bile njihove izbire zdrave.

S sloganom Izberi sebe, ne kajenja otroke in mladostnike na prijeten način, s pesmijo, nagovarjamo v videu, da naj "namesto cigaret in vejpov raje izberejo sebe«, naj izberejo zdrav življenjski slog. Delite z nami pozitivne nagovore mladim!

Zakaj »Izberi sebe, ne kajenja«?

Nikotin povzroča zasvojenost, mladostniki pa so zelo in bolj kot odrasli dovzetni za razvoj zasvojenosti. Strokovnjaki so enotni, da mlajši, kot je posameznik ob začetku uporabe nikotina, bolj je verjetno, da bo postal zasvojen in močneje bo zasvojen. Ne nazadnje nikotin pri mladostnikih poveča tveganje za zasvojenost tudi z drugimi psihoaktivnimi snovmi.

Mladostništvo je ključno obdobje za razvoj možganov. Izpostavljenost nikotinu v času intenzivnega razvoja možganov lahko privede do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne (miselne) sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti.

Posebej zaskrbljujoče je, da uporaba izdelkov med mladostniki (elektronske cigarete, fuge) poveča tudi tveganje za začetek in nadaljevanje kajenja cigaret. Mladi postanejo zasvojeni prej in vloga staršev ter šole pri ozaveščanju in preprečevanju začetkov uporabe nikotinskih izdelkov je zelo pomembna. Ne nazadnje mladostniki in otroci potrebujejo pozitiven zgled vrstnikov in ljudi v domačem okolju, pa tudi jasna pravila za okolje brez tobačnih in s tobakom povezanih izdelkov.

Prav to jim lahko omogočimo odrasli s svojim pozitivnim zgledom. Še enkrat zapisujemo nagovor: »Izberi sebe, ne kajenja«(video).

 

Naslov in refren pesmi ter slika avtorja in izvajalca pesmi kot prizor iz videa

Refren pesmi Izberi sebe, ne kajenja | Avtor: Robert Petan