Skoči do osrednje vsebine

Mesec znanosti – mesec, ki traja tri mesece

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije tudi letos pripravlja niz dogodkov, združenih v Mesec znanosti. Ker znanosti ni nikoli preveč, bo Mesec znanosti trajal od 18. septembra do 20. decembra 2024.

Mesec znanosti 2024 bo izstopal - tako po pestrosti izvedenih aktivnosti, saj vključuje delavnice, razstave, seminarje, konference, festivale in dneve odprtih vrat, kot po raznolikosti predstavljenih vsebin, ki naslavljajo teme od umetne inteligence in superračunalnikov, jedrske energije, prenosa tehnologij, biogospodarstva in mikroplastike do znanosti v filmu, občanske znanosti, intelektualne lastnine in komuniciranja znanosti.

Dogodki v okviru Meseca znanosti se bodo začeli s Stičiščem znanosti in gospodarstva v okviru Mednarodnega sejma obrti in podjetništva (MOS) v Celju, ki bo na ogled od 18. do 22. septembra. Letos bodo v ospredju področja bio in nanotehnologij, bionike ter vesoljskih tehnologij.

Enega od vrhuncev letošnjega Meseca znanosti predstavljajo dogodki in aktivnosti, ki se bodo že tradicionalno odvili zadnji petek v septembru in obeležujejo Evropsko noč raziskovalk in raziskovalcev 2024 (ENR 2024). Poleg obeh uradnih projektov, financiranih v okviru Obzorja Evropa, Humanistika, to si ti! in oooZnanost!, bo ministrstvo podprlo tudi številne pridružene dogodke ENR 2024. Tako bo javnosti na voljo še večji nabor zanimivih aktivnosti, znanstvenih izkušenj in spoznanj.

Letos je v program Meseca znanosti vključena tudi Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS), ki bo v mesecu novembru organizirala Dan ARIS, v mesecu decembru pa Dan odprtih vrat ARIS.

Z aktivnostmi in dogodki bodo Mesec znanosti popestrile številne najbolj prepoznavne raziskovalne organizacije pri nas. Institut Jožef Stefan (IJS) bo organiziral že 17. mednarodno konferenco o prenosu tehnologij (angleško International Technology Transfer Conference – ITTC), delavnico MladiUpi, kjer bodo ponudili podjetniško usposabljanje za mlade raziskovalke in raziskovalce ter prikaz eksperimentov s področja fizike, predstavitev projektov Evropskega raziskovalnega sveta (angleško European Research Council – ERC) na IJS, poseben dogodek presenečenja ob svetovnem dnevu znanosti. Kemijski inštitut načrtuje mednarodni dogodek na temo mikroplastike, ki bo ozrt predvsem v prihodnje delovanje in pripravljenost družbe in znanosti za odpravo enega večjih izzivov našega časa, Univerza v Mariboru se predstavlja s Festivalom znanosti FestUM, Univerza v Ljubljani bo organizirala razstavo fotografij iz laboratorijev v okviru dogodka Na stičišču znanosti in umetnosti, medtem ko bosta Centralna tehniška knjižnica in Univerzitetna knjižnica obeh univerz organizirali Mojstrski seminar komuniciranja znanosti.

Nadaljuje se sodelovanje z uveljavljenimi in tradicionalnimi partnerji Meseca znanosti, kot so društvo VTIS, ki bo v sodelovanju z ministrstvom konec decembra organiziralo že 9. Simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini. Na programu bo ponovno vse bolj prepoznan in uveljavljen festival UNI.MINDS. Mlada akademija bo tokrat v sodelovanju z društvom Znanost na cesti organizirala okroglo mizo z naslovom Komuniciranje znanosti v Sloveniji, nadaljevali pa bodo z delavnicami, ki jih posvečajo vprašanju doktorskega študija in karieram na področju znanosti.

Svoja vrata bodo ponovno odprli slovenski superračunalniških centri, ki bodo poleg dneva odprtih vrat organizirali še Dan slovenskega superračunalniškega omrežja. V začetku decembra se vrača Dan odprte znanosti 2024 v organizaciji Slovenske skupnosti odprte znanosti, ki je del serije tripartitnih dogodkov Evropskega oblaka odprte znanosti (European Open Science Cloud – EOSC), ki jih spodbuja Evropska komisija.

Vrhunec Meseca znanosti bo podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti. Podelitev bo 28. novembra 2024 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Novost podelitve je uradna razglasitev nagrajenk in nagrajencev 14. oktobra v Centru Rog v Ljubljani.

Tokratni Mesec znanosti ohranja uveljavljeno zunanjo podobo, gradi na prepoznavnosti in razširjenosti ključnika #ToJeZnanost in k sodelovanju privablja nove organizacije iz znanstveno-inovacijskega ekosistema. 

Kdaj do

Mesec znanosti 2024 - program

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije tudi letos pripravlja niz dogodkov, združenih v Mesec znanosti. Podrobnejše informacije o posameznih dogodkih bomo sprotno posodabljali.