Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon podelil priznanje Slovenski športni zvezi ob 75. obletnici delovanja

Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes v Celovcu udeležil slavnostne proslave ob 75. obletnici Slovenske športne zveze, športne krovne organizacije, ki združuje slovenska in dvojezična športna društva v Avstriji.
Marijan Velik govori, Matej Arčon v rokah drži priznanje.

Marijan Velik in Matej Arčon. | Avtor: Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

Ob tem jubileju je zvezi podelil zahvalo in priznanje Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu za dolgoletno uspešno delovanje in povezovanje na področju športa ter za dragocen prispevek k ohranjanju slovenskega jezika in slovenske identitete med pripadniki avtohtone slovenske narodne skupnosti v Avstriji.

"Z veseljem vam stojimo ob strani in podpiramo vaše aktivnosti," je poudaril minister Arčon in izpostavil, da bo v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport v prihodnjem obdobju zaživela koordinacija vseh zamejskih krovnih športnih organizacij ter da se bo še nekoliko več pozornosti namenilo športu, ki nedvomno pomembno prispeva k ohranjanju slovenstva, slovenske besede in slovenske identitete onkraj meja matice.

V razgibanem programu so bili orisani največji projekti, aktivnosti ter mednarodno delovanje zveze, predstavili so zbornik TranSport 2.0 ter s pomočjo arhivskih posnetkov in prispevkov zbrane popeljali čez tri četrt stoletno zgodovino organizacije. Za glasbeno popestritev je poskrbel Tonč Feinig Trio. Pozdravila sta koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser in predsednik Slovenske športne zveze Marijan Velik. Slavljencem so čestitali tudi predstavniki Združenja slovenskih športnih društev iz Italije.

Slovenska športna zveza združuje 33 športnih društev s približno 3000 aktivnimi športniki in športnicami ter skoraj 500 športnimi funkcionarji, športnimi delavci, trenerji in pedagogi. Organizira in koordinira športno dejavnost koroških Slovencev. Včlanjena društva so dejavna na celotnem dvojezičnem ozemlju avstrijske Koroške, na avstrijskem Štajerskem in tudi na Dunaju. Aktivni so v pestri paleti športnih panog, in sicer v alpskem in nordijskem smučanju, deskanju, sankanju, odbojki, nogometu, košarki, boksu, namiznem tenisu, tenisu, atletiki, jadralstvu, planinstvu, lovstvu, športnem ribištvu in šahu. V včlanjenih društvih so in  še vedno trenirajo mnogi izjemni športniki, kot so olimpijski zmagovalec Karl Schnabel, oče zahomških orlov Franc Wiegele ter mladi skakalci Tomaž Druml, Julijan Smid, Hannah Wiegele in Daniel Tschofenig; svetovna podprvakinja v biatlonu Dunja Zdouc, kolesar Peter Wrolich, alpska smučarja Daniel Užnik in Mihi Sablatnik, karateist Milan Hribernik, boksar Franci Wieser, atleta Robert Kropiunik in Magdalena Kulnik, mlada plezalca Nicolai in Timo Užnik ter mnogi drugi. Slovenska športna zveza je tudi dolgoletna pridružena članica Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez.