Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za digitalno preobrazbo spodbuja uporabo odprtih podatkov v gospodarstvu

V zadnjih letih so odprti podatki postali ključni dejavnik spodbujanja gospodarskih inovacij, družbene preobrazbe in politične odgovornosti. Tako so organi državne uprave in lokalne samouprave v Evropski uniji že uspešno vpeljali uporabo odprtih podatkov. Kljub temu je v domačem gospodarstvu stopnja zrelosti na tem področju še nizka, saj se podjetja še vedno premalo zavedajo njihovega potenciala.

Kljub ogromnemu potencialu odprtih podatkov in kljub vse večjim količinam informacij, ki jih objavljajo predvsem organizacije javnega sektorja, pa je žal še zmeraj le malo znanega o njihovi uporabi in vplivu v gospodarstvu. Čeprav se pričakuje, da bo koncept odprtih podatkov prinesel poleg družbenih še vrsto gospodarskih preobrazb, je stopnja zrelosti slovenskega gospodarstva pri poznavanju in uporabi odprtih podatkov ter predvsem pri razumevanju njihovega vpliva, še zelo v povojih oziroma večinoma celo neznana. 

Na ministrstvu smo v okviru ciljnih raziskovalnih programov (CRP) sofinancirali projekt Vrednotenje zrelosti in spodbujanje uporabe odprtih podatkov v slovenskem gospodarstvu, ki ga skupaj izvajata Fakulteta za organizacijske vede in podjetje Arctur.  

Končni rezultat projekta bo celovita metodologija za oceno stopnje zrelosti za uporabo odprtih podatkov v slovenskem gospodarstvu, ki bo omogočala oceno posameznega podjetja, poleg tega pa bo analiza ocen širšega nabora podjetij dala dragoceno informacijo odločevalcem, ki bodo na ta način lahko spremljali učinke ukrepov ter na podlagi tega uspešneje pripravljali nadaljnje ukrepe. 

V okviru projekta želimo spoznati, kako dobro podjetja poznajo odprte podatke, koliko jih uporabljajo in kakšen potencial vidijo v njih. V ta namen smo pripravili vprašalnik za podjetja. K izpolnitvi vprašalnika vabimo vse, četudi se z uporabo odprtih podatkov še niste srečali. Vaše sodelovanje bo dragoceno prispevalo k razumevanju trenutnega stanja ter priložnosti in ovir uporabe odprtih podatkov v organizacijah.  

Vljudno vabljeni k izpolnitvi kratke ankete, ki vam ne bo vzela več kot 5 min! Hvala za sodelovanje!  

Več o projektu: https://www.supop.si/