Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s sej vladnih odborov

Na sejah vladnih odborov je Vlada med drugim sprejela odločitev, da se državam srednje in jugovzhodne Evrope, ki so jih septembra 2024 prizadele poplave, na podlagi njihovih zaprosil za pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite zagotovi pomoč z do petimi različnimi enotami za pomoč za posredovanje ob poplavah oziroma ustrezna materialna pomoč v skupni vrednosti do 600.000 evrov.

Slovenija bo ob zaprosilu držav srednje in jugovzhodne Evrope namenila pomoč zaradi katastrofalnih poplav

Na odboru za državno ureditev in javne zadeve je Vlada Republike Slovenije sprejela odločitev, da se državam srednje in jugovzhodne Evrope, ki so jih septembra 2024 prizadele poplave, na podlagi njihovih zaprosil za pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite zagotovi pomoč z do petimi različnimi enotami za pomoč za posredovanje ob poplavah oziroma ustrezna materialna pomoč v skupni vrednosti do 600.000 evrov.

Razmere na Češkem, Slovaškem, Poljskem, v Nemčiji, Romuniji, Madžarski in Avstriji so se po prehodu neurja Boris ter drugih neurij z obilnimi padavinami, ki so nad srednjo Evropo konec minulega tedna prinesla obilne padavine s poplavami, močno poslabšale in zahtevale tudi smrtne žrtve. Prebivalcem na prizadetih območjih je treba čim prej zagotoviti osnovne razmere za življenje.

Pomoč bo zagotovljena z do petimi ekipami za reševanje, iskanje oseb in prečrpavanje vode, ki lahko v tujini delujejo hkrati.

Pomoč na konkretno zaprosilo posamezne države bo zagotovilo oziroma uskladilo Ministrstvo za obrambo, Uprava za zaščito in reševanje. Podporo izvajanju tega sklepa bo v okviru svojih razpoložljivih kadrovskih in tehničnih zmogljivosti zagotavljala Slovenska vojska.

Skupna vrednost pomoči bo znašala do 600.000 evrov, pri čemer bo finančna sredstva zagotovilo Ministrstvo za obrambo iz finančnega načrta pri proračunskih uporabnikih Upravi za zaščito in reševanje ter Slovenski vojski. Evropska komisija lahko ob izkazanih računih povrne do 75 odstotkov transportnih in operativnih stroškov delovanja enot.

Vir: Ministrstvo za obrambo

Vlada sprejela izhodišča za pogajanja v zvezi z razširitvijo stavkovnih zahtev Glavnega stavkovnega odbora FIDES 

Na odboru se je Vlada Republike Slovenije seznanila z razširitvijo stavkovnih zahtev Glavnega stavkovnega odbora FIDES, sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) ter sprejela izhodišča za pogajanja v zvezi z njimi. Sindikat Fides je znova povabila k dialogu in ga pozvala, da v interesu pacientov stavko prekliče.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Vlada je sprejela Stališče do Sklepa Državnega sveta ob obravnavi Zaključkov posveta o dolgotrajni oskrbi – Med politiko in izvajalci ter uporabniki in svojci ter ga pošlje Državnemu svetu.

Vlada se z danes sprejetim stališčem opredeljuje do 27 zaključkov posveta, ki se nanaša na poziv za začetek aktivnosti za pripravo sprememb in dopolnitev Zakona o dolgotrajni oskrbi, na posamezne rešitve, ki jih določa Zakon o dolgotrajni oskrbi, financiranje dolgotrajne oskrbe, izvedbene podzakonske akte, vzpostavitev nacionalne koordinacijske skupine na področju dolgotrajne oskrbe, pravice iz naslova zdravstvenega zavarovanja in druga aktualna vprašanja.

Za izboljšanje kakovosti dolgotrajne oskrbe in zmanjšanje tveganj je nujna priprava sprememb Zakona o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk-1), saj trenutna ureditev ne zadostuje za potrebe uporabnikov s težjimi omejitvami. Zakon bo vključil pravico do družinskega oskrbovalca in nadomestno oskrbo ter omogočil začasni denarni prejemek, če storitev ni dostopna. Dolgotrajna oskrba bo zagotavljala vse obstoječe pravice na področju zdravstvene nege, ločeno od sistema dolgotrajne oskrbe. Sistem bo usklajen z različnimi službami in poklicnimi profili ter prilagojen individualnim potrebam uporabnikov.

Vir: Ministrstvo za solidarno prihodnost

S projektom embrAlsme in umetno inteligenco k večji uspešnosti malih in srednje velikih podjetij

Na odboru za gospodarstvo je Vlada v veljavni Načrt razvojnih programov 2024 - 2027 uvrstila nov projekt z nazivom Podpora uvajanju umetne inteligence v podjetja. 

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je predstavilo nov projekt embrAIsme, ki je vključen v veljavni Načrt razvojnih programov 2024–2027. Projekt se osredotoča na izboljšanje politik in programov za spodbujanje uporabe umetne inteligence (UI) v malih in srednje velikih podjetjih (MSP), kar bo prispevalo k večji uspešnosti in konkurenčnosti teh podjetij. Splošni cilj projekta je izboljšati politike in programe za spodbujanje uporabe umetne inteligence, posebni cilji pa so: ozaveščanje o umetni inteligenci in povečanje pripravljenosti podatkov, vlaganje v človeški kapital in spretnosti, olajšati dostop do finančnih sredstev, spodbujati mreženje in sodelovanje, krepiti politike upravljanja umetne inteligence/mala in srednje velika podjetja, izboljšanje upoštevanja pravnih in etičnih vprašanj.

Projekt embrAIsme bo omogočil nadgradnjo političnih instrumentov ter ukrepov za krepitev zmogljivosti MSP. Pomembno je poudariti, da imajo podjetja v državah, kot so Irska, Finska in Portugalska, višjo stopnjo sprejemanja umetne inteligence kot Slovenija. S sodelovanjem in partnerstvi s podjetji iz teh držav bomo lahko pridobili dragocene izkušnje in znanje za uspešno implementacijo umetne inteligence v naše gospodarsko okolje.

Vrednost celotnega projekta za vse partnerje znaša 2.521.482 evrov. Evropska komisija bo z Interreg sredstvi k projektu prispevala 1.967.024,20 evra, ostalo prispevajo partnerji konzorcija. Vrednost udeležbe Ministrstva za digitalno preobrazbo v projektu je 176.396 evrov, od tega bo EK zagotovila (Interreg sredstva) 141.116,80 evra, ministrstvo pa bo s slovensko udeležbo prispevalo v višino 35.279,20 evra. Omenjeni projekt bo trajal od 1. aprila 2024 pa vse do 30. junija 2028.

Vir: Ministrstvo za digitalno preobrazbo